Romani din Paris - Louis Monier si Basarab Nicolescu

Romani din Paris - Louis Monier si Basarab Nicolescu
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 124
Preț: 47,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Romani din Paris - Louis Monier si Basarab Nicolescu

 
... anul 1950 este decisiv pentru Ionesco. Dacă până în 1948 continuă să scrie și în limba română, acum trece definitiv la scrierea în franceză, limbă pe care o va ilustra cu capodopere, devenind, în câțiva ani, un dramaturg celebru la nivel mondial.
 
Pe 11 mai are loc prima interpretare a „anti-piesei” Cântăreața cheală pusă în scenă de Nicolas Bataille. În 1951, are loc premiera piesei Lecția la Théâtre de Poche, în regia lui Marcel Cuvelier.
 
În 1952: prima interpretare a piesei Scaunele la Théâtre Lancry în regia lui Sylvain Dhomme. Între 7 octombrie 1952 și 26 aprilie 1953: reluarea spectacolelor Cântăreața cheală și Lecția la Théâtre de la Huchette.
 
În 1953: prima interpretare a „pseudo-dramei” Victimele datoriei la Théâtre du Quartier Latin, în regia lui Jacques Mauclair.
 
În 1954, Gallimard publică Théâtre I, cu o prefață a lui Jacques Lemarchand. „La Nouvelle Revue Française” publică povestirea Oriflamme, care a stat la baza piesei Amédée ou Comment s’en débarrasser (Amedeu sau Scapi de el cu greu), jucat la Théâtre Babylone în regia lui Jean-Marie Serreau.
 
În 1955: prima interpretare a piesei Jacques ou la Soumission (Jacques sau supunerea) alături de Tabloul în regia lui Robert Postec la Théâtre de la Huchette.
 
În 1956: premiera piesei L’Impromptu de l’Alma (Improvizație la Alma), la Studio des Champs-Elysées, în regia lui Maurice Jacquemont.
 
În 1957, lui Ionesco i s-a acordat cetățenia franceză „pentru serviciile prestate culturii franceze”. Sunt reluate piesele Cântăreața cheală și Lecția la Théâtre de la Huchette, unde vor continua să fie puse în scenă, fără întrerupere. Primul spectacol al piesei L’Avenir est dans les oeufs (Viitorul e în ouă) la Théâtre de la Cité universitare, regizat de Jean-Luc Magneron.
 
În 1958, Gallimard publică Théâtre II.
 
În 1959, prima interpretare a piesei Tueur sans gages (Ucigaș fără simbrie) la Théâtre Récamier, în regia lui José Quaglio. În decembrie, la Schauspielhaus din Düsseldorf, Karl-Heinz Stroux pune în scenă premiera mondială a piesei Rinocerii, în traducere germană. Ionesco este prezent.
 
În 1960: prima interpretare a Rinocerilor la Odéon, în regia lui Jean-Louis Barrault. Rinocerii se joacă la Londra la Teatrul Royal Court, pus în scenă de Orson Welles. În 1961, este reluat spectacolul cu Scaunele la Studio des Champs-Elysées,...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0618 sec