Romania captiva - Bogdan Ficeac

Romania captiva - Bogdan Ficeac
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 128
Format: 13x20
Categoria: Stiinte politice
Preț: 25,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Romania captiva - Bogdan Ficeac

 
Democratia "originala” s-a tradus in consolidarea unei culturi bazate pe frauda, coruptie si impostura. Ce solutii exista pentru iesirea din aceasta grava criza sociala, economica, politica si morala?
 
Esenta procesului de tranzitie de la un sistem totalitar la unul democratic il reprezinta trecerea puterii din mainile unui lider sau ale unui grup de lideri discretionari in sarcina unor institutii legal-rational-birocratice.
 
Cei peste 28 de ani de tranzitie "originala” din Romania reflecta, din nefericire, blocarea sau chiar esecul acestui proces. In locul consolidarii unui sistem democratic, s-a constatat consolidarea unui tip aberant de cultura, doar cu aparenta democratica, dar bazata pe frauda, coruptie si impostura...
 
Din carte:
 
Agresivitatea în trafic şi infrastructura haosului

Violenţa stradală, accidentele tragice, corupţia sau demagogia sunt fenomene ce se înregistrează peste tot în lume.
 
In ţările cu democraţie consolidată ele au caracter de excepţie, reprezintă încălcări ale normelor şi valorilor sistemice, insti-tuţionalizate.
 
In România, însă, ele au devenit deja obiceiuri, „au căpătat caracterul unor acţiuni fireşti, cotidiene”, aşa cum constată anchetatorii cazurilor de dare şi luare de mită de la vama Siret.
 
Agresivitatea la volan a devenit o constantă pe şoselele României, şoferii fiind frecvent victimele agresiunilor verbale sau chiar fizice din partea altor participanţi la trafic, iar încălcarea flagrantă a regulilor de circulaţie este deja o obişnuinţă, începând de la parcarea în dreptul indicatoarelor de „Staţionarea interzisă” (fenomen observabil zilnic în Bucureşti, chiar pe străzile adiacente sediului Inspectoratului General al Poliţiei Române, unde s-a „brevetat” şi aşa numita „parcare la dublaj”, adică parcarea pe două rânduri paralele în spaţiul carosabil, având ca efect strangularea circulaţiei pe Splaiul Independenţei în zona respectivă), parcarea în staţiile de autobuz şi pe trotuare, blocarea intersecţiilor, până Ia tot mai frecventa traversare a intersecţiilor pe culoarea roşie a semaforului.
 
Aceeaşi indiferenţă faţă de legislaţia rutieră se remarcă şi în cazurile foarte multor pietoni, care traversează străzile şi chiar marile bulevarde prin locuri nepermise sau pe culoarea roşie a semaforului, în timp ce câinii comunitari au învăţat...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1152 sec