Romania enigmatica si insolita

Romania enigmatica si insolita
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 240
Format: 13x20
Categoria: Dezvaluiri
Preț: 30,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Romania enigmatica si insolita - Emil Străinu, Dan Brăneanu

 
... din carte:
 
Fenomene karmice şi focul sacru

   S-a arătat că în Antichitate stejarul a fost asociat, fie cu Jupiter la romani, fie cu Zeus la greci şi că aceşti Zei erau asociaţi şi trăsnetului.

   Observaţia empirică din trecut a fost certificată de cercetări ştiinţifice contemporane care au stabilit că, dintre diferite lemne, conductibilitatea electrică cea mai mare o are stejarul.

   Dacă în vechime trăsnirea predilectă a stejarului era considerată o favoare a zeilor, pentru care fapt locul respectiv se şi îngrădea, pentru noi cei de azi este de reţinut faptul că, în caz de trăsnete, nu este bine a te adăposti sub un stejar.

   Un aspect legat de fenomenul de combustie l-a constituit ritul focului sacru, care ardea în permanenţă, alimentat şi păzit de preoţi specializaţi. Aprinderea acestuia constituia o secvenţă specială întrucât era interzisă folosirea cremenei şi a amnarului.
 
Nu se puteau utiliza decât două bucăţi de stejar şi odată aprins nu putea fi întrebuinţat decât numai lemn de stejar. Cel mai celebru asemenea foc sacru a fost cel al Zeiţei Vesta de la Roma; dar cunoscut a fost şi cel al lituanienilor care ardea sub un stejar bătrân numit "focul de Romove".
 
În Germania, acest obicei a fost onorat până relativ de curând sub forma aprinderii focului în cămine în ziua solstiţiului de vară numai cu lemne de stejar.

   Ideea focului perpetuu s-a transmis poate şi în creştinism sub forma arderii neîntrerupte a unei candele. În ţara noastră exemplul cel mai cunoscut este cel al mormântului lui ştefan cel Mare de la Putna, unde o candelă arde continuu de la îngroparea domnitorului...
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0626 sec