Sapte zile in lumea artei

Sapte zile in lumea artei
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 280
Format: 13x20
Preț: 39,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Sapte zile in lumea artei - Sarah Thornton

 
Una dintre cele mai bune cărţi despre lumea artei. The New York Times


Un portret memorabil al unei lumi aparte. Vogue


Piaţa de artă a explodat. Numărul de vizitatori ai muzeelor este în creştere. Tot mai mulţi oameni se proclamă artişti.
Arta contemporană a devenit o distracţie de masă, un bun de lux, un punct din fişa postului pentru unii sau un soi de religie alternativă, pentru alţii.

Într-o serie de naraţiuni descrise într-o cadenţă excelentă, Sarah Thornton investighează dramatismul unei licitaţii la Christie’s, procesul de creaţie din atelierele lui Takashi Murakami, elita colecţionarilor de la Târgul de Artă de la Basel, excentricităţile revistei Artforum, competiţia din spatele unui important premiu artistic, viaţa în cadrul unui faimos seminar la o şcoală de artă şi minunăţiile Bienalei de la Veneţia. 
 
Din carte:
 
...în perioada în care piaţa era în creştere, mulţi şi-au făcut griji că validarea unui preţ de piaţă ajunsese să eclipseze alte forme de apreciere a unui artist.
 
Acum, când preţurile-record sunt puţine şi rare, alte forme de recunoaştere, precum critica pozitivă, premiile artistice şi expoziţiile în muzee, pot avea o valoare mai mare, iar artiştii sunt mai puţin pasibili de a fi scoşi din cursă de ambiţia de a vinde.
 
Până şi dealerii cei mai înclinaţi spre afaceri îţi vor spune că a câştiga bani nu ar trebui să fie decât un corolar al artei, şi nu obiectivul principal al unui artist. Arta are nevoie de motivaţii mai profunde decât căutarea profitului dacă vrea să-şi menţină diferenţierea şi superioritatea în raport cu alte forme culturale.
 
Dat fiind că lumea artei este atât de diversă, de opacă şi de-a dreptul secretoasă, generalizările sunt dificile şi este imposibil să acoperi toate aspectele sale. în plus, accesul în interiorul ei este rareori facil.
 
Am încercat să rezolv aceste probleme prin intermediul a şapte naraţiuni care se desfăşoară în şase oraşe din cinei ţări. Fiecare capitol descrie povestea unei zile şi sper ca în felul acesta să-i dau cititorului senzaţia că mă însoţeşte în interiorul lumii artei, trecând prin instituţiile specifice care o configurează.
 
Fiecare poveste se bazează în medie pe treizeci-patruzeei de interviuri in profunzime şi pe multe ore de observaţie participativă „în culise".
 
Deşi, de obicei, acest gen de cercetare este descris ca „musca pe perete", o metaforă mai potrivită ar fi „pisica la pândă“, deoarece un bun observator seamănă mai mult cu o pisică vagaboandă - curioasă şi interactivă, dar nu ameninţătoare; uneori indiscretă, dar uşor de ignorat.
 
Primele două capitole sunt consacrate unor entităţi total opuse. „Licitaţia" descrie fiecare minut al unei vânzări de seară organizată de Christie’s la Rockefeller Center din New York.
 
In general, nu prea vezi artişti la licitaţii, care reprezintă un punct terminus - unii spun o adevărată morgă - pentru operele de artă.
 
In contrast, „Crit“ ne introduce în viaţa unui seminar legendar de la Institutul de Arte din California - un fel de incubator unde studenţii se transformă în artişti şi învaţă vocabularul meseriei lor.
 
Viteza şi bogăţia sălii de licitaţie nici că ar putea fi mai diferite de viaţa tihnită, cu buget scăzut a unei şcoli...
 
 
CUPRINS:
 
Introducere
 
1 Licitaţia
 
2 Crit
 
3 Târgul
 
4 Premiul
 
5 Revista
 
6 Vizita la atelier
 
7 Bienala Nota autoarei 
 
Postfaţă
Şapte Întrebări
 
Mulţumiri
Bibliografie selectivă
 
Ilustraţii

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Literatura universala

40,00 RON
50,00 RON (-20%)
53,99 RON
59,99 RON (-10%)
26,91 RON
29,90 RON (-10%)
28,00 RON
35,00 RON (-20%)
36,00 RON
38,30 RON (-6,01%)
36,47 RON
38,80 RON (-6,01%)
37,00 RON
39,90 RON (-7,27%)
35,91 RON
39,90 RON (-10%)
20,00 RON
25,00 RON (-20%)
Created in 0.0757 sec