Savoarea ceaiului. Ceaiuri din frunze, din flori, din fructe

Savoarea ceaiului. Ceaiuri din frunze, din flori, din fructe
Preț: 23,50 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 154
Format: 13x20

DESCRIERE

Savoarea ceaiului. Ceaiuri din frunze, din flori, din fructe - Manfred Neuhold

 
Ceaiurile din plante aromatice si fructe locale nu ofera doar o aventura in lumea deliciilor, dar prezinta si beneficii majore pentru sanatate: gustul lor este indragit atat de copii cat si de adulti, au efect de bautura energizanta si alunga setea, au efect stimulant dimineata, iar seara au efect calmant. 

Aceia dintre dumneavoastra care nu vor sa bea doar ceaiurile gata ambalate, ci vor sa isi faca propriile amestecuri ori sa incerce noi plante aromatice si sa savureze ierburi pentru ceaiuri, vor descoperi in aceasta carte o multitudine de sugestii si instructiuni.
 
Din carte:
 
Prepararea ceaiului din plante aromatice
Cine îşi cultivă singur plantele pentru ceai, indiferent dacă o face în grădină, pe balcon sau pe marginea ferestrei, se va bucura de un avantaj imens. Va avea la dispoziţie plante proaspete pentru prepararea ceaiului.
 
Ceaiul de mentă smulsă la doar câteva minute înainte de infuzare - iată o experienţă a gustului cu adevărat specială.
 
Cine are mereu mentă la dispoziţie îşi permite acest răsfăţ în fiecare zi, căci puterea fabuloasă de creştere a mentei vă va permite să aveţi mereu la dispoziţie frunze tinere şi proaspete pe care să le folosiţi.
 
Iar acest lucru, este valabil nu doar pentru mentă, ci şi pentru multe alte plante aromatice pentru ceai din grădina sau din ghivecele dumneavoastră.
 
Puteţi fi destul de generoşi cu plantele proaspete când vine vorba de dozare. Au o cantitate mai mare de arome şi substanţe active decât plantele aromatice uscate, dar conţin şi mai multă apă.
 
Volumul lor ajunge de obicei să fie de 3-4 ori mai mare decât cel al plantelor uscate. De aceea aveţi nevoie de o cantitate mai mare de plante proaspăt culese pentru a obţine „tăria" dorită a ceaiului.
 
Cine creşte însă plante aromatice pentru ceai va vrea să le şi usuce. Iar acest lucru se face nu numai pentru că vă veţi putea bucura de ceai pe tot parcursul anului, ci mai ales pentru că puteţi amesteca mai multe plante aromatice între ele sau cu fructe şi plante aromatice uscate şi mărunţite corespunzător.
 
Aşa veţi putea crea propriile amestecuri de ceai care se vor potrivi perfect cu preferinţele dumneavoastră şi pe care le veţi putea produce mereu după o reţetă încercată.
 
Recoltarea, uscarea şi păstrarea
Plantele aromatice pentru ceai, care sunt uscate, vor conţine maximul de aromă şi substanţe active dacă se respectă doi factori importanţi: conţinut maxim în plantele culese şi pierderi minime la uscare.
 
Florile conţin cea mai mare concentraţie de arome după ce au înflorit pe deplin.
 
Florile conţin cea mai mare cantitate de substanţe după ce au înflorit. Celulele lor vor fi pline cu ulei eteric care conferă ceaiului nostru mare parte din aromă.
 
Mugurii nu conţin substanţe aromatice - si nici nu miros! - iar in cazul florilor care au înflorit, uleiurile eterice se vor fi evaporat. Perioada cea mai bună pentru a culege florile depinde de fiecare specie în parte.
 
Majoritatea florilor miros cel mai puternic in Soarele arzător de la amiază. Deci trebuie să le culegeţi cu puţin timp înainte de amiază.
 
In acest moment se va fi evaporat toată rouă de pe caliciile fiorilor, dar încă nu s-a ajuns la nivelul maxim de evaporare al uleiurilor eterice din timpul arşiţei de la amiază.
 
Acelaşi lucru precizat mai devreme despre recoltarea plantelor sălbatice este valabil şi pentru acelea pe care le creşteţi în propria grădină: vremea trebuie să fie uscată, culesul trebuie să se facă cu puţin înainte de amiază, iar dacă este posibil, când Luna se află în al doilea pătrar. Adică în săptămâna înainte de Luna plină şi până la Luna plină inclusiv.
 
 
DIN CUPRINS:
 
Aroma naturii şi a poftei de viaţă    
Cum au descoperit oamenii ceaiul   

Cultul ceaiului şi cultura ceaiului          
China şi Japonia - leagănul culturilor de ceai   
Ora ceaiului în stil britanic şi samovarul rusesc     
 
Ceai din plante aromatice locale     
Culesul plantelor pentru ceai    
Plante aromatice pentru ceai cultivate în gospodărie!     
Cultivarea în grădină a plantelor aromatice pentru ceai     
Insămânţare, plantare şi îngrijire   
Balconul pe post de grădină    
 
Prepararea ceaiului din plante aromatice    
Recoltarea, uscarea şi păstrarea    
Fermentarea: ceai negru din frunze verzi
 
Fructe pentru ceai    
Uscarea adecvată: păstrarea şi eliberarea aromei   

Ultimul pas către plăcere: infuzarea     
Infuzarea    
Decocţia     
Macerarea     
Apa pentru infuzare şi carafa pentru ceai    
Dozarea, prepararea şi „timpul de infuzare" potrivit     
Infuzorul cu clips      
Săculeţul din plasă pentru ceai    
Filtrul de ceai din hârtie     
Timpul de infuzare
...............
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0399 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.