Scanteia vine de la Moscova - Vartan Arachelian

Scanteia vine de la Moscova - Vartan Arachelian
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 512
Format: 13x20
Categoria: Stiinte politice
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Scanteia vine de la Moscova - Vartan Arachelian

 
Gheorghe Raţiu: Timişoara a fost unul dintre centrele stu-diate şi alese de forţele care sprijineau opoziţia din interior, pentru declanşarea acestei revolte. S-a folosit Timişoara pentru că acolo s-a găsit acel prilej al con-flictului dintre Lăszlo Tokes şi autorităţile bisericeşti pe de-o parte, autorităţile administrative de stat pe de altă parte, şi s-au putut concentra acolo nişte forţe venite din afară, care au trecut la primele acte de dezordine.
 
In prima zi, dezordinile de la Timişoara au fost provocate de grupuri aduse din Ungaria şi Iugoslavia, de transfugi români pregătiţi special în nişte tabere de pe teritoriul Ungariei şi Iugoslaviei (de exemplu, la 40 km depărtare de Budapesta, unde era o tabără de sute de transfugi, care au făcut câteva luni pregătire paramilitară pentru această acţiune).
 
Vreau să precizez că revoluţia la Timişoara a început abia în ziua de 18 decembrie. Ce s-a petrecut în zilele de 15, 16 şi mai ales 17 decembrie nu poate fi caracterizat drept revoluţie, ci un val de acte de dezordine care parcă voiau să atragă după sine şi o declanşare a evenimentelor de mai târziu.
 
Dar modul în care s-au desfăşurat a depăşit chiar aşteptările celor care le-au organizat. în legătură cu informaţiile că Frontul Salvării Naţionale a preexistat, ce pot să vă spun? In calitatea pe care o aveam, de şef al Informaţiilor Interne la Departamentul Securităţii Statului, cu două luni înainte confiscasem la intrarea în ţară, unde se voiau introduse în mod clandestin, 10 000 de manifeste de mărimea unei coli de hârtie, tipărite pe hârtie bleu şi portocalie în limba română - se pare că în Franţa, experţii au spus că pare a fi hârtie franţuzească şi tipar francez - şi semnate Frontul Salvării Naţionale.
 
Introducerea se încerca să se facă prin Germania Federală, printr-un TIR care venea din Germania Federală. Aceste manifeste anunţau crearea Frontului Salvării Naţionale ca formaţiune care îşi propune înlocuirea lui Ceauşescu la conducerea ţării şi a regimului comunist Cu aproximativ şapte-zece zile înainte de revoluţie, posturile de radio Deutsche Welle, France International, BBC, Vocea Americii, Europa Liberă anunţau constituirea unei noi grupări de opoziţie - Frontul Salvării Naţionale - care îşi propune să preia conducerea în România.
 
Vartan Arachelian: Am dorit să întrerup aici pentru că trebuie să discutăm mai pe larg despre Frontul Salvării Naţionale, despre care a mai fost vorba, în emisiunea care l-a avut ca invitat pe domnul comandor în rezervă Radu Nicolae. Dar înainte de aceasta, ar trebui să facem câteva comentarii pe marginea cronologiei evenimentelor de la Timişoara.
 
Nu ştiu dacă e acceptată de timişoreni ideea că primele trei zile au fost de dezordine şi că abia pe 18 decembrie a început revoluţia. Cred că avem obligaţia morală faţă de timişoreni să facem nişte precizări - dacă este aşa sau nu.
 
Cornel Ivanduc: Există nişte contradicţii chiar în declaraţia domnului colonel Raţiu, care descoperă Securitatea, o lasă descoperită
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0607 sec