Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori romani

Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori romani
-10%
Preț: 35,10 RON
39,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 381
Format: 13x20
Categoria: Literatura

DESCRIERE

Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori romani 

 
...Cipangu, nume a carui sonoritate ne duce azi cu gandul la un taram imaginar, e prima denumire sub care Japonia a fost cunoscuta in Europa.
 
Niciunul dintre autorii acestei antologii nu este primul roman in Japonia, dar fiecare dintre ei a trait emotia explorarii si a simtit nevoia sa o transmita cumva, cuiva.
 
Astfel au luat nastere Scrisorile din Cipangu. Povestiri japoneze scrise de autori romani, nu despre o Japonie reala, prinsa in tusa stramta a insemnarilor de calatorie, ci despre una cat se poate de personala...
 
Din carte:
 
... nu-i poţi imputa unei femei că râde, că se bucură de flecar moment sau că se simte bine sporovăind cu o alta. Vor ieşi prin împrejurimi, e drept, dar poate că aşa va scăpa mai repede din capcana pe care şi-o întinsese singur.
 
Dimineţile o mai găseau pe soţia lui în camera pictoriţei, căci după ce adormeau gemenele, ele se retrăgeau în camera ei cu un pahar de vin, povestind. Când i se cerea socoteală a doua zi, răspunsul venea de fiecare dată la fel de nevinovat.
 
—    Se făcuse târziu şi n-am vrut să te trezesc.
 
 Ceea ce îl înfuria de fapt peste măsură era că nu-i putea reproşa nimic concret, nimic palpabil, nu găsise niciun fir de care să se agaţe, să tragă şi să ţeasă urzeala unui reproş.
 
Soţia lui nu îşi neglija fetiţele, casa arăta la fel de îngrijit ca înainte, micul dejun îl aştepta cu o precizie de metronom, cât despre ei doi, relaţiile se răciseră oricum de ceva vreme.
 
—    Eşti... altfel, a fost tot ce i-a putut spune înainte să plece la birou.
 
—    Ce-ţi veni, a râs ea, cum altfel? După atâta vreme, mi se întâmplă ceva în oraşul ăsta în care nu se întâmplă niciodată nimic: stau de vorbă cu o prietenă. Ce lucru extraordinar, nu-i aşa? Nu văd nimic rău în asta.
 
—    Prietenă? S-a încruntat. E un angajat care a contractat o lucrare. Şi care întârzie deja, a încheiat ridicând tonul, ca să fie sigur că şi cealaltă femeie, care părea că-şi bea absentă cafeaua în bucătărie, l-a auzit.
 
Şi pictoriţa s-a ţinut de promisiune. Curând, nudul a fost gata. Ce a făcut ca ziua aceea să fie specială e greu de spus, dar un lucru e sigur, desenul a avut nevoie de o zi specială să se nască, de parcă ar fi aşteptat-o.
 
Să fi fost din cauza ploii? Pentru că au alergat prin băltoace până acasă râzând din nimic, copilăresc, aproape prosteşte? Să dea vina pe ploaie? Nu, ar fi prea simplu. Şi nedrept, doar nu era prima dată când ploua în oraş.
 
Ce dacă de data asta a fost altfel? Era vreme bună când au ieşit, poate prea cald, dar nu era o zi de vară de care să nu te poţi ascunde în spatele unor haine potrivit de largi şi răcoroase.
 
Au hoinărit aşa o vreme prin oraş, apoi, parcă temându-se că vor ajunge la marginea lui, au luat-o încet către plajă, către marea care nu se termina nicăieri.
 
Au măsurat faleza cu paşi legănaţi şi mici, ca şi cum ar fi drămuit cu măsură bucata scurtă de drum care le fusese dată s-o parcurgă împreună. Au împărtăşit secrete. Şi-au spus poveşti.
 
...şi înainte să plece, el a întrebat-o cum o cheamă. Mama i-a spus atunci: cum vrei tu să mă cheme. Ai gust de piersică, a spus el. Iar mamei i-a plăcut atât de mult numele pe care îl primise în dar, încât mi l-a dăruit mai departe mie. Am aflat povestea asta târziu, înainte să moară...
 
 
CUPRINS:
 
Prefaţă   
 
Ca sarea-n bucate japoneze
Mirona Bengescu     
 
Hamsterul de argint
Maria Grăjdian  
 
Fereastra
Irina Holca  
 
Proverbe, zicători, locuri comune
Irina Holca   
 
Aristocratul şi vagabonzii
Irina Holca   
 
Ultimul drum
Elena Lulea Kase   
 
Momoka
George Moise   
 
Tata
George Moise        
 
Totul într-o singură noapte
George Moise
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Literatura

Created in 0.0298 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.