Sinele. Bazele si implicatiile unui concept central din psihologia analitica - Renate Daniel

Sinele. Bazele si implicatiile unui concept central din psihologia analitica - Renate Daniel
-10%
Preț: 35,10 RON
39,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786064007681
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 176
Format: 13x20
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Sinele. Bazele si implicatiile unui concept central din psihologia analitica - Renate Daniel

 
Naşterea s-a mutat în spital — deci a devenit un caz medical
Naşterea şi moartea sunt din vremuri străvechi strâns legate de reprezentări religioase şi de acţiuni rituale. Astfel, de două mii de ani creştinătatea se încrede în botez şi în ultima mirun-gere.
 
In situaţii existenţiale-limită, când atingem ceea ce e infinit, inconceptibil dar şi neliniştitor—ne raportăm la Sine. Aceste experienţe de trecere sunt azi de negândit fără sprijin medical. Şansele şi riscurile, speranţele şi temerile sunt o temă tot mai frecventă în psihoterapie.

Când un angajator a spus de curând unei angajate gravide că sarcina nu este o boală, a provocat aproape o revoltă. De fapt el voia s-o facă să consimtă că încrederea fundamentală în desfăşurarea naturală este justificată. Totuşi femeia gravidă a considerat această atitudine nepotrivită.
 
Ei i se părea important să se protejeze preventiv, cât mai de timpuriu posibil, pentru a nu prejudicia sănătatea viitorului copil. A lucra în continuare nu intra în discuţie pentru ea. Şi nu este un caz izolat: tot mai multe femei se retrag pe cât posibil mai devreme din activitatea profesională fără ca ele sau fătul să fie bolnavi.
 
In principiu, graviditatea şi naşterea s-au desfăşurat dintotdeauna bine fără ajutor medical. Dar între timp, în lumea occidentală, medicina răspunde aproape de fiecare graviditate şi naştere. Iar astăzi pentru majoritatea femeilor este de la sine înţeles a naşte în spital. La începutul anilor şaizeci ai secolului trecut, pentru multe femei din regiunile rurale din sudul Germaniei era o experienţă cu totul nouă, de asemenea şi pentru — o numesc — doamna Miiller, azi în vârstă de 85 de ani.
 
Mi-a povestit despre naşterea ultimului ei copil, pe care l-a adus pe lume în 1962, născând pentru prima oară într-un spital, şi nu pentru că ar fi fost de aşteptat vreo complicaţie, ci fiindcă aşa se obişnuia. în spital a fost copleşită de o ruşine profundă în faţa medicului fiindcă nu mai fusese niciodată consultată ginecologic.
 
Prezenţa medicului la naştere i-a clătinat sentimentul valorii de sine, căci nu mai era sigură dacă fără ajutorul lui ar mai fi putut să nască. De-a lungul mai multor luni s-a temut că nu va putea să-şi iubească acest copil ca pe ceilalţi. Ceea ce a dus la sentimente de vinovăţie. Lucrurile s-au agravat prin faptul că, tânără femeie fiind, ea nu a îndrăznit să-şi împărtăşească nimănui fiământările. Abia câteva decenii mai târziu a putut să mărturisească aceste lucruri în cadrul psihoterapiei.

Emoţiile descrise mai sus au apărut la interfaţa dintre tradiţie şi o convenţie recentă. Chiar dacă nu pot fi generalizate, ele aruncă o lumină asupra unor aspecte legate de procesele de schimbare colectivă. Din perspectiva conştiinţei de sine a medicinei modeme, sentimentele de jenă ale pacieţilor nu sunt cu totul surprinzătoare, căci medicina poate face azi lucruri care în alte epoci sau culturi erau interzise.
 
Medicii au astăzi voie să pătrundă în toate orificiile corpului, lor le sunt admise toate atingerile care înainte vreme erau tabu. Fără astfel de acţiuni invazive, medicina modernă n-ar mai fi eradicată cu succes...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt introductiv       
Introducere         
     
1.    Conceptele de Eu şi de Sine la C. G. Jung
Eu, conştiinţa Eului şi complexul Eului la C. G. Jung  
Sinele la C. G. Jung    
Paradoxul Sinelui             
Simboluri ale Sinelui     
Sinele, drept Dumnezeu Tbtăl — Eul, drept copil al lui Dumnezeu  
Dezvoltarea Sinelui
Caracterul abstract al imaginii lui Dumnezeu

2.    Destin şi Sine în decursul timpurilor         
Difuzia responsabilităţii
Conceptele de destin sunt supuse spiritului vremii   
Conceptele de boală sunt dependente de timp
Participarea omului la rău       
Povara vinei                       
Diavolul în lumea de azi             
Păianjenul şi piatra ca simbol al Sinelui   
Machsal        

3.    Experienţe limită: naşterea şi moartea  
Naşterea s-a mutat în spital — deci a devenit un caz medical   
Medicina reproductivă         
Moartea s-a mutat m spital, devenind astfel un caz pentru medicină    
Cui aparţine moartea?
Moartea ca umilinţă narcisică
 
............
.........

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0325 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.