Societatea deschisa si dusmanii ei (Karl Raimund Popper)

Societatea deschisa si dusmanii ei (Karl Raimund Popper)
-10%
Preț: 71,10 RON
79,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 784
Format: 14x21
Categoria: Stiinte politice

DESCRIERE

Societatea deschisa si dusmanii ei - Karl Raimund Popper

 
Istoricismul şi mitul destinului
 
Mulţi cred că o atitudine cu adevărat ştiinţifică sau filozofică faţă de politică şi o înţelegere mai adâncă a vieţii sociale în general trebuie să se bazeze pe studierea şi interpretarea istoriei omenirii.
 
În timp ce omul de rând consideră contextul vieţii sale şi impor tanţa experienţelor sale personale şi a frământărilor sale mărunte ca pe nişte lucruri de la sine înţelese, despre cel care se consacră studiului societăţii şi despre filozof se spune că trebuie să privească lucrurile dintr-o perspectivă mai înaltă.
 
În ochii acestora, individul uman apare ca un simplu pion, ca un instrument oarecum insignifiant în evoluţia de ansamblu a omenirii.
 
Actorii cu adevărat im portanţi pe Scena Istoriei sunt, într-o atare perspectivă, fie Popoarele Mari şi Mariilor Conducători, fie Marile Clase sau Marile Idei.
 
În oricare dintre aceste alternative, sociologul sau filozoful social va încerca să înţeleagă sensul piesei care se joacă pe Scena Istoriei; va încerca să înţeleagă legile dezvoltării istorice.
 
Dacă izbuteşte, el va fi, desigur, în măsură să prezică evoluţiile viitoare. El ar putea atunci să aşeze politica pe o temelie solidă şi să ne dea sfaturi practice, spunându-ne care acţiuni politice au şanse de reuşită şi care nu.
 
Avem aici o descriere concisă a unei atitudini pe care eu o numesc istoricism. Este o idee veche sau mai degrabă un mănunchi nu prea bine închegat de idei care, din păcate, au devenit în aşa măsură parte componentă a atmosferei noastre spirituale, încât sunt considerate de obicei de la sine înţelese şi aproape că nu mai sunt puse la îndoială.
 
Am încercat în altă parte să arăt că perspectiva istoricistă în ştiinţele sociale duce la rezultate precare. Tot acolo am încercat să schiţez o metodă care, după opinia mea, ar da rezultate mai bune...
 
 
CUPRINS:
 
Prefaţă la ediţia întâi
Prefaţă la ediţia a doua
 
Mulţumiri
Introducere
 
VRAJA LUI PLATON Mitul originii şi al destinului
 
Capitolul 1. Istoricismul şi mitul destinului
Capitolul 2. Heraclit
Capitolul 3. Teoria platoniciană a Formelor sau Ideilor
Sociologia descriptivă a lui Platon
Capitolul 4. Schimbarea şi repausul
Capitolul 5. Natură şi convenţie
Programul politic al lui Platon
Capitolul 6. Dreptatea totalitară
Capitolul 7. Principiul cârmuirii
Capitolul 8. Regele-filozof
Capitolul 9. Estetism, perfecţionism, utopism
Fundalul atacului platonician
Capitolul 10. Societatea deschisă şi duşmanii ei
Anexă Platon şi geometria
 
EPOCA MARILOR PROFEŢII: HEGEL ŞI MARX
Naşterea filozofiei oraculare
 
Capitolul 11. Rãdãcinile aristotelice ale hegelianismului
Capitolul 12. Hegel şi noul tribalism 
 
...............

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Stiinte politice

Created in 0.0382 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.