Spartanii - Andrew J. Bayliss
33,21 RON
36,90 RON (-10%)

Spartanii - Andrew J. Bayliss

Spartanii - Andrew J. Bayliss
-10%
Preț: 33,21 RON
36,90 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-587-564-7
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 192
Format: 13x20

DESCRIERE

Spartanii - Andrew J. Bayliss

 
... am auzit pentru prima oară de spartani când mă aflam în școala gimnazială, în Australia. Îmi amintesc foarte clar cum am învățat atunci că doar 300 de spartani ținuseră piept milioanelor de invadatori persani în bătălia de la Termopile, din 480 î. Hr.
 
Știu că am fost uluit de curajul spartanilor, indignat de faptul că fuseseră trădați de un compatriot grec și îngrozit că, în acea zi fatidică, au ales să-și sacrifice viața pentru libertatea Greciei, în loc să se predea.
 
Epitaful scris pentru ei după aceea – „Străine ce treci pe aici, te du și vestește la Sparta: morți noi zăcem, după ce legilor ei ne-am supus“ – a fost aproape încrustat în mintea mea idealistă de adolescent.
 
Dar pe atunci nu cunoșteam mare parte din latura întunecată a spartanilor, cum ar fi abandonarea cu cruzime a nou-născuților cu dizabilități, brutalitatea sistemului lor de educație dirijat de stat și nici exploatarea nemiloasă a sclavilor lor iloți.
 
Cu siguranță nu-mi amintesc să fi învățat la acel moment despre cei doi spartani care supraviețuiseră luptei de la Termopile și care fuseseră atât de huliți de compatrioții lor, încât, de rușine, unul își pusese capăt zilelor...
 
CUPRINS:
 
Mulțumiri
Lista ilustrațiilor
 
1. Te du și vestește la Sparta
2. Structura civică a Spartei
3. Stilul de viață spartan
4. Educația spartană
5. Femeile spartane
6. Iloții
7. Receptarea ulterioară a Spartei
 
Tabel cronologic al evenimentelor importante din istoria Spartei
Referințe
Alte lucrări despre spartani
Index

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0404 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.