Spune-mi unde te doare, iar eu iti voi spune de ce

Spune-mi unde te doare, iar eu iti voi spune de ce
-10%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 212
Format: 13x20
Preț: 26,10 RON
29,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Spune-mi unde te doare, iar eu îţi voi spune de ce - elemente de psihoenergetică - strigătele corpului sunt mesaje ale sufletului (Michel Odoul)

 
... cine este persoana pe care o descoperim cu tristeţe în oglindă?
 
... de ce ne face rău propriul nostru corp?
 
... cine este această persoană necunoscută care zace în pat?
 
Vrem nu vrem, ea este singurul nostru interlocutor, chiar dacă nu am vorbit niciodată cu ea şi nu ne-am făcut timp să o recunoaştem până acum. Această persoană suntem noi înşine!
 
Această descoperire ni se pare atât de intolerabilă încât îi cerem doctorului nostru să ne dea orice medicament, numai să reducem la tăcere aceste suferinţe care nu ar trebui să îşi aibă locul în viaţa noastră. Şi totuşi, dacă am cunoaşte adevărul...
 
Această durere nu este decât strigătul disperat al vieţii şi al propriului nostru corp, care încearcă să ne atragă atenţia în urechile noastre asurzite de toate zgomotele pe care le producem în agitaţia noastră constantă. Ea este un simplu semnal de alertă, martorul dezechilibrelor noastre, dar noi nu o putem auzi, şi încă şi mai puţin înţelege...
 
Fragmente:
 

Umărul

 

    Umărul reprezintă pentru braţ echivalentul şoldului pentru picior. Este articulaţia de bază, punctul de ancorare şi principala axă a braţului. Simbolizează axele conceptuale profunde ale capacităţii şi voinţei noastre de acţiune şi de control. Umerii noştri reprezintă cadrul inconştient al raportului nostru cu această acţiune şi cu voinţa de control asupra lumii. Capacitatea de acţiune, „voinţa voluntară", prejudecăţile şi intenţiile aparţin simbolismului umărului.

 

Tot ceea ce ţine de dorinţele noastre profunde legate de acţiunea asupra unui aspect sau a unei persoane are automat o relaţie somatică directă cu ei. La fel ca şoldurile, umerii sunt o poartă a Integrării şi a Inconştientului (vezi schema de la pagina 141), dar de această dată din perspectiva acţiunii, nu din cea a relaţiilor (aşa cum se întâmplă în cazul şoldurilor). Pe acest nivel apar dorinţele şi voinţa de a acţiona, de a se exprima în lumea reală.


    Această imagine a „porţii" pare de-a dreptul amuzantă în context, căci osul care leagă umărul de piept (stern) este numit claviculă, de la cuvântul latin clavicula, care înseamnă „cheiţă". Or, punctul de ataşare a claviculei de stern este situat chiar sub chakra gâtului, a expresiei de sine. Acest lucru devine încă şi mai interesant dacă ne gândim la faptul că singurul mijloc de expresie al omului în această dimensiune fizică este chiar acţiunea - a face -, a cărei poartă sunt umerii.

 

    Problemele la nivelul umerilor

 

    Tensiunile pe care le resimţim la nivelul umerilor (protuberanta umărului, trapezul, clavicula, omoplatul etc.) vorbesc despre dificultatea noastră de a acţiona. Ele arată că punem frână dorinţei noastre de acţiune, îndeosebi în ceea ce priveşte mijloacele; cu alte cuvinte, că ne simţim „împiedicaţi" să acţionăm, nu pentru că ne-ar lipsi capacitatea, ci pentru că nu suntem ajutaţi sau din cauza unei opoziţii din exterior.

 

Suntem convinşi că lumea exterioară (sau poate propria noastră cenzură) ne împiedică să acţionăm, nu ne oferă instrumentele de care avem nevoie sau nu ne autorizează în această direcţie. În consecinţă, energiile nu pot trece în braţe şi se blochează la nivelul umerilor noştri.

 

Cu siguranţă, oamenii „cerebrali" - care gândesc mult şi acţionează puţin - nu mă vor contrazice, căci cei mai mulţi dintre ei au dureri foarte mari la nivelul trapezului.

 

Problemele la nivelul creierului

 

    Problemele cerebrale arată dificultatea noastră de a controla prin gândire situaţiile din viaţa noastră. Aspectul „conştient" al conştiinţei domină şi doreşte să regleze sau să înţeleagă totul, dar nu reuşeşte. Raportul nostru cu viaţa este construit pe raţiune, pe logica raţională şi pe raţionament.

 

Tensiunile sau patologiile cerebrale exprimă această voinţă de a regla totul prin intermediul gândirii dure şi lipsite de emoţii. Noi nu ne etalăm sentimentele şi nu ne simţim atraşi de stările de spirit asociate cu emoţiile, pe care le considerăm parazitare, fie pentru că ne temem de ele, fie pentru că nu ne satisfac şi ni se par inutile. Singurul lucru care ne interesează este eficacitatea directă şi aparentă, pe care o înţelegem numai din perspectiva gestionară şi „financiară" a vieţii.


    Interpretarea raţională a tuturor lucrurilor din perspectiva rentabilităţii şi în detrimentul laturii umane, atât de caracteristică din păcate „managerilor" actuali, se traduce adeseori prin probleme cerebrale. Acestea pot începe cu o simplă migrenă, care se poate transforma însă într-un vertij, apoi în tulburări de concentrare şi de memorie, apoi în probleme circulatorii la nivelul creierului, sfârşind printr-o tumoare sau un "karochi".

 

Această pierdere totală a controlului cauzată de surmenare, care este numită bum out în America de Nord, face deja ravagii în Japonia, omorând mii de oameni, şi a început să îşi facă apariţia şi la noi. Expresia burn out, care înseamnă „carbonizat", este interesantă în sine, dacă ne gândim că avem într-adevăr de-a face cu Principiul Focului.


    Aceste manifestări ale dezechilibrului raportului nostru cu viaţa apar de regulă la orăşenii care au o activitate profesională de birou sau intelectuală, fiind mult mai rare la cei care desfăşoară munci manuale ori fizice, care îi obligă să rămână „conectaţi" cu viaţa reală, respectiv cu Principiul Pământului...

 

 

CUPRINS:

 

Prefaţă 
Introducere 

 

    Partea întâi... 1
    Câteva aspecte filozofice. Cum trebuie înţeles jocul vieţii? 

Procesul încarnării... 4
Calea vieţii sau Legenda personală... 5
Cerul anterior şi Cerul posterior... 8
Planul Conştient şi Planul Inconştient... 17
Traducerile fiziologice... 32
Tensiunile psihice şi psihologice... 33
Traumatismele corpului şi ale membrelor... 34
Bolile organice şi psihologice... 36
Actele „ratate"... 38
Efectul de oglindă... 40

 

    Partea a doua  
    Cum se petrec lucrurile? Cum putem unifica ceea ce există în interiorul nostru? 

Conceptul de „om între cer şi pământ"... 47
Repartiţiile Yin/Yang în interiorul corpului fizic... 67

 

    Partea a treia    
    Starea de lucruri. Mesajele simbolice ale corpului 

Despre folosirea fiecărui organ sau a fiecărei părţi corporale... 89
Celelalte părţi ale corpului şi despre unele afecţiuni particulare... 175

Concluzie... 195

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0499 sec