Sub soarele lui Satan
32,00 RON
40,00 RON (-20%)

Sub soarele lui Satan

Sub soarele lui Satan
-20%
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 304
Format: 14x20
Preț: 32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Sub soarele lui Satan - Georges Bernanos

 
...într-o lume îngheţată, iraţională şi haotică, în care tînărul preot, rătăcit în noapte, este supus ispitei şi sărutului luciferic, este o mărturie despre puterea şi ajutorul credinţei în lupta cu forţele răului. Sub soarele lui Satan, „carte născută din război”, cum o numeşte Bernanos, este un roman intens mistic în care diavolul gotic, detronat din postura romantică de prinţ al întunericului, este transformat în prinţ al lumii, al unei lumi pe cale de a pierde teama de sacrilegiu şi sentimentul divinităţii.
 
Fragmente: 
 
... nu trebuie să zbori prea sus, fiindcă pierzi contactul. (Râde din nou.) Imaginează-ţi! El însuşi s-a supus la cazne. Nu vă voi descrie instrumentul: nu mă veţi crede. I-am interzis această severitate absurdă. De altfel, a cedat imediat, fără nici un comentariu. M-a ascultat, sunt sigur de asta. Nu am mai cunoscut niciodată un subiect mai docil: un foarte bun aluat (repetă).“

Părintele Menou-Segrais consideră că este nepotrivit să mai prelungească discuţia, dar, prudent ca de obicei, nu s-a lăsat convins de argumentele preotului. S-a întrebat totuşi curios:,, De ce naiba copilul l-a ales, printre multe alţii, pe acest imbecil?" întrerupe însă repede firul deducţiilor subtile.
 
Adevărul este de fapt atât de simplu! Părintele Donissan l-a ales dintre toţi pe decanul de vârstă. Nu din sfidare sau dispreţ, aşa cum s-ar putea crede; ci pentru că i se părea absolut raţional şi echitabil să nu îi ignore pe preoţii ajunşi la vârsta senectuţii.
 
In acelaşi timp, în fiecare joi, asista la scurta predică a părintelui Chapdelaine. Era probabil singurul din lume capabil să primească cuvântul lui lipsit de har, cu atât de multă dragoste şi bucurie, încât bătrânul, surprins şi flatat, a găsit până şi el, în cele din urmă, un sens propriilor bolboroseli confuze.

... Ar îndrăzni să-i mărturisească, totuşi, acest tânăr preot curajos, că încearcă de fapt să descopere însăşi prostia pioasă? Poate că ar îndrăzni. Dar el ştie atât de puţine lucruri despre marea bătălie a cărei miză e chiar el! Susţine un pariu imposibil şi habar n-are.
 
Fără îndoială, avertismentul solemn al abatelui Menou-Segrais l-a tulburat pentru o vreme, apoi o altă lucrare i-a împietrit atât de mult inima, încât, fizic, a devenit aproape insensibil la şfichiul disperării. în toiul luptei celei mai nebuneşti pe care a dus-o vreodată un om cu el însuşi, el nu stă pe gânduri şi o duce singur:
 
Literalmente, nu simte nevoia nici unui sprijin. Ce ar putea fi considerat aroganţă, aici este simplitate: el se lasă păcălit de propria-i forţă, aşa cum un altul e convins de slăbiciunea sa; e convins...
 
CUPRINS:
 
Prolog
Povestea lui Mouchette 

Partea întâi
 Ispita disperării   

Partea a doua
Sfântul din Lumbres

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0545 sec