Sufletul lumii - Frederic Lenoir

Sufletul lumii - Frederic Lenoir
-10%
Preț: 30,60 RON
34,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-8560-91-5
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 160
Format: 13X20

DESCRIERE

Sufletul lumii - Frederic Lenoir

 

... un înţelept luă cuvântul şi spuse: „Educaţia este necesară ca să învăţăm să depăşim tirania egoului şi să ţinem cont de celălalt. Principiul oricărui tip de educaţie care nu scapă din vedere traiul în societate se sintetizează în această frază: «Ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face.» Această regulă de aur, prezentă în toate culturile lumii, se bizuie pe egoism, ca să scoată în evidenţă necesitatea mărinimiei. Nu vrei să ţi se ia viaţa?

 

Atunci, nu lua nici tu viaţa aproapelui tău. Nu vrei să ţi se fure avutul? Atunci, nu fura nici tu avutul celuilalt. Nu vrei să fii minţit sau jignit? Atunci, nu-i minţi şi nu-i jigni nici tu pe ceilalţi. Legile şi codurile morale cele mai vechi sunt clădite pe această regulă de aur.

 

Numai că morala şi legea, oricât ar fi de necesare traiului în societate, nu sunt una cu iubirea. Iubirea nu vine la poruncă! Oamenii se supun legii morale din înţelepciune, din raţiune, din supuşenie sau de frică, dar nu din iubire. Iubirea apreciază legea care e necesară vieţii comune a oamenilor, dar nu o inspiră.

 

Iubirea cere mai mult şi altceva decât legea. Iubirea cere un consimţământ profund, un imbold de a merge spre celălalt, care stârneşte o bucurie. Morala este legea raţiunii, iubirea este legea inimii."

 

Un înţelept luă cuvântul şi spuse: „Acest imbold al sufletului care ne îndeamnă să iubim şi să ne ataşăm de celălalt ia chipuri multiple. Există iubirea mamei pentru copil şi cea a copilului pentru mamă. Există cea a tatălui pentru copil şi cea a copilului pentru tată. Există cea a fraţilor şi a surorilor care au crescut împreună. Există cea a prietenilor care s-au ales în mod liber şi care se iubesc cu o dragoste de prieten...

 

............

 

... un înţelept luă cuvântul şi spuse: „Dragostea presupune însă şi numeroase capcane şi poate pricinui multe răni. Relaţia pe care o avem, copii fiind, cu părinţii noştri e hotărâtoare. Ea va condiţiona apoi felul nostru de a iubi.

 

Dacă felul în care am fost iubiţi a fost unul excesiv sau posesiv, ne vom teme ca nu care cumva să fim devoraţi de ceilalţi. In orice relaţie de iubire, vom fi speriaţi că ne-am putea pierde libertatea.

 

Dacă nu suntem iubiţi sau dacă părinţii noştri n-au ştiut să găsească vorbele sau gesturile potrivite ca să ne spună cât de mult ne iubesc, vom ajunge să fim lipsiţi de încredere în noi şi în ceilalţi. Ne temem mereu să nu fim respinşi sau lăsaţi baltă şi ne va veni greu să investim sentimente.

 

Noi nu facem decât să reproducem în relaţiile noastre de iubire condiţionarea afectivă de care am avut parte în fragedă pruncie. Aceste răni sufleteşti se pot vindeca de-a lungul vieţii,...

 

CUPRINS:

 

Partea întâi
    La poalele muntelui alb

1. Plecarea... 11
2. Mănăstirea... 17
3. Tenzin... 19
4. Un izvor, un elefant şi un munte... 23
5. Frământări amoroase... 27
6. Vise... 31
7. Esenţialul este invizibil ochilor... 37
8. Zmeul şi Sufletul lumii... 43

 

    Partea a doua
    Cele şapte chei ale înţelepciunii

Ziua întâi: Portul şi izvorul
Despre tâlcul vieţii... 49
Ziua a doua: Nobilul atelaj
Despre trup şi suflet... 61
Ziua a treia: Îndreaptă-te spre tine însuţi!
Despre adevărata libertate... 73
Ziua a patra: Deschide-ţi inima
Despre iubire... 87
Ziua a cincea: Grădina sufletului
Ce calităţi să cultivăm şi de ce otrăvuri să ne lepădăm... 97
Ziua a şasea: Aici şi acum
Despre arta de a trăi... 113
Ziua a şaptea: Fericirea şi nefericirea se află în tine
Despre acceptarea a ceea ce este... 123

 

    Partea a treia
    Şi întunericul se va aşterne peste întregul pământ

1. Peştera... 137
2. Furia... 139
3. Jalea... 143
4. Scrisoarea... 147
5. Speranţa... 151
 
Mulţumiri... 153

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0365 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.