Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor?

Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor?
-8%
ISBN: 978-973-50-6410-5
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 342
Format: 13x20
Categoria: Cultura generala
Preț: 38,64 RON
42,00 RON (-8%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor? - Frans de Waal

 
... cartea Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor? ne poartă într-o călătorie fascinantă prin lumea surprinzătoare a cogniției animalelor, care nu sunt niște simple mașinării ce răspund la stimuli și reacționează mânate numai de instinct...
 
... deschizând ochii, Gregor Samsa s‑a trezit în corpul unui animal necunoscut. Învelită într‑un exoschelet dur, „oribila lighioană“ se ascundea sub pat, se târa în susul și în josul pereților și pe tavan și iubea mâncarea putredă.
 
Transformarea sărmanului Gregor incomoda și dezgusta într‑atât de mult propria‑i familie, încât moartea sa a venit ca o ușurare. Metamorfoza lui Franz Kafka, publicată în 1915, a reprezentat un ciudat prolog pentru un secol mai puțin antropocentric.
 
Alegând o creatură dezgustătoare pentru efectul metaforic, autorul ne sileşte încă de la prima pagină să ne imaginăm cum este să fii gândac. Cam în aceeași perioadă, biologul german Jakob von Uexküll atrăgea atenția asupra perspectivei animalului, numind‑o Umwelt (adică „lumea înconjurătoare“ în germană).
 
Pentru a ilustra acest nou concept, Uexküll ne poartă într‑o plimbare prin diferite lumi. Fiecare organism percepe mediul înconjurător într‑un fel propriu, spune el.
 
Primul său exemplu sunt căpușele lipsite de ochi, care se cațără pe firele de iarbă și așteaptă să perceapă mirosul de acid butiric emanat de tegumentul unui mamifer.
 
Cum experimentele au arătat că această arahnidă poate să reziste până la optsprezece ani fără să mănânce, căpușa are timp din belșug să aștepte întâlnirea cu un mamifer, să se lase să cadă asupra victimei sale și să se înfrupte cu sânge cald.
 
După aceea, mica insectă este pregătită să‑și depună ouăle și să moară. Putem oare să înțelegem lumea înconjurătoare a căpușei? Pare incredibil de sărăcăcioasă comparativ cu a noastră, dar Uexküll a privit simplitatea acesteia ca pe un atu: ținta căpușei este clar definită și există puține elemente care să o distragă...
 
CUPRINS:
 

Prolog

 

1. Fântânile fermecate
2. Poveste despre două școli
3. Propagări cognitive
4. Vorbește‑mi
5. Măsura tuturor lucrurilor
6. Aptitudinile sociale
7. Timpul va decide
8. Oglinzi și borcane
9. Cogniția evoluționistă

 

Bibliografie
Glosar
Mulțumiri
Indice

 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0676 sec