Suta la suta legume. Gateste legumele din cap pana-n picioare

Preț: 29,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2015
Pagini: 255
Format: 15x22

DESCRIERE

Suta la suta legume. Gateste legumele din cap pana-n picioare - House of Guides UN PIC DE BOTANICA Allium cepa, var. Aggregatum, este o plantă bulboasă din familia Liliaceeior precum usturoiul, arpagicul sau sparanghelul. Originară din Asia Centrală, este cunoscută în Franţa încă din perioada secolului al VIIMea şi a ocupat întotdeauna un loc important în bucătărie. Haşmele se împart în două mari familii: haşmele gri şi roz. PROPRIETĂŢI Haşma prezintă importante proprietăţi nutritive, care-i conferă numeroase virtuţi medicinale. Concentrată în proteine, este totodată bogată în vitamine, oligoelemente şi minerale. La fel ca plantele din aceeaşi familie, conţine substanţe sulfuroase responsabile de mirosul ei, dar în egală măsură şi de proprietăţi (în special abilitatea de a fluidiza sângele, benefică pentru sistemul cardiovascular). Este antioxidantă, antibacteriană şi antialergică. Se foloseşte pentru îngrijirea calculilor renali, inflamaţiilor căilor urinare, anemiilor, durerilor artritice sau reumatice. PERIOADA RECOLTEI Din iulie până în august. PĂSTRARE Bulbii uscaţi se păstrează într-o pivniţă răcoroasă şi aerisită timp de mai multe luni sau câteva săptămâni la temperatură ambiantă, într-un săculeţ de hârtie. Haşma gri nu se conservă, în schimb, decât la câteva săptămâni după recoltă. Haşma tocată permite obţinerea unui excelent oţet aromatizat după una sau două luni de macerare. Parti comestibile Bulbul şi tijele proaspete. UTILIZARE Bulbii pot fi utilizaţi ca legumă de sine stătătoare (în supă sau tartă, dulceaţă ori gătită în folie la cuptor pentru a însoţi o carne sau un peşte) ori ca şi condiment pentru a asezona tot felul de preparate, fie ele fierte (sos beamez sau bordelez, ciorbă de legume) sau crude (în salată, crudităţi, vinegretă). Frunzele tinere, proaspete, tocate sau rupte, ori haşma care a început să germineze pot înlocui cu succes arpagicul. Haşma nu trebuie sa fie călită la foc prea iute, deoarece odată gătit aşa poate deveni amară. RETETE ALTERNATIVE Haşma poate înlocui ingredientul principal al reţetelor următoare: o Tartă cu ceapă confiată, pag. 38. o Colţunaşi cu ceapă, pag. 37. Mousse de tofu cu haşme INGREDIENTE ► 125 g tofu moale ► 200 g haşme ► 2 linguri zeamă de lămâie ► 5 linguri ulei de măsline ► 1 lingură sos de soia ► sare şi piper ► 1 mână de seminţe germinate (de exemplu de praz) Decojeşte şi curăţă haşmele foarte fin. Amestecă cu tofu, zeama de lămâie, uleiul şi sosul soia. Adaugă sare şi piper. Pentru a obţine o pastă mai omogenă, este posibil să mixezi toate ingredientele cu ajutorul unui robot de bucătărie. Serveşte la aperitiv pe pâine prăjită cu câteva seminţe germinate pentru a decora sau ca sos de asezonare pentru file de peşte sau pui fiert la abur. VARIANTĂ • înlocuieşte haşmele cu seminţe Fava... DIN CUPRINS: Din suflet pe masă şi de pe masă în suflet Introducere Andivă Ardei gras Arpagic Busuioc Cardon (anghinare americană) Cartof Castravete Ceapă Curcubetă Dovleac Dovlecel Fasole Fava Fenicul Haşmă Iarbă grasă Lăptucă Leurdă Mangold Mazăre Mentă Morcov Nap Păpădie Păstâmac Pătrunjel Praz Ridiche Roşie Rubarbă Sfeclă roşie Soc negru

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0452 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.