Sylva Sylvarum sau O istorie naturala in zece centurii

Sylva Sylvarum sau O istorie naturala in zece centurii
-10%
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 800
Format: 13x20
Preț: 63,00 RON
70,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Sylva Sylvarum sau O istorie naturala in zece centurii - Francis Bacon

 
Ansamblu de experimente cu privire Ia longevitatea ierburilor şl copacilor
 
583. Longevitatea plantelor se întâlneşte mai ales la acelea care au corpul mai mare; precum stejarul ulmul castanul sâm bovina şi altele la fel. Aceasta se întâlneşte în cazul copacilor, dar la ierburi este de mai multe ori pe dos.
 
Limba mielului, varza, dovlecii, care sunt plante de dimensiuni mari trăiesc puţin; în vreme ce isopul dumbăţul cimbrul salvia trăiesc mult. Cauza este că longevitatea copacilor depinde de puterea şi de cantitatea lor de sevă şi de suc, bine protejată de scoarţă împotriva vătămărilor provocate de aer.
 
Dar ierburile trag seva slaba si au tulpini moi şi, de aceea, cele care trăiesc cel mai mult sunt ierburi cu miros puternic şi cu tulpină lemnoasă.
 
584. Copacii care fac ghinde şi nuci trăiesc, în mod obişnuit, mai mult decât aceia care fac fructe, mai ales dintre cele mai umede. Aşa sunt stejarii, fagii, castanii, nucii, migdalii, pinii şi alţii la fel, care trăiesc mai mult decât merii, perii sau prunii. Cauza este că seva grasă şi uleioasă se degradează mai puţin decât cea apoasă.
 
585. Copacii care fac frunze mai târziu în an şi le pierd tot târziu trăiesc mai mult decât cei care fac frunze timpuriu şi le pierii devreme, Cauza este că umiditatea celor care fac frunze târziu este mai legată, iar a celorlalţi, mai separabilă şi mai uşor de descompus. Şi, din aceeaşi cauză, copacii sălbatici trăiesc mai mult decât cei de grădină. Şi, la acelaşi soi, cei al căror fruct este acid rezistă mai mult decât cei al căror fruct este dulce.
 
586. Nimic nu duce la prelungirea vieţii copacilor, tufelor şi Ierburilor mai bine decât tăierea deasă; pentru că fiecare tăiere produce o revigorare a sevei plantei, care nu se ridică nici prea repede, nici prea încet, ca atunci când planta nu este tăiată. După cum s-a menţionat în parte, dacă tai plantele anuale, aşa cum sunt lăptuca, floarea de piatră, castravetele şi altele la fel, în flecare anotimp şi le protejezi şi le faci să crească de tinere, vor trăi mai mulţi ani. In ce priveşte copacii bătrâni, vedem că toţi copacii ajunşi la vârste înaintate în curţile bisericilor sau lângă clădiri vechi şi altele la fel sunt copaci cu coroana tunsă sau vârful retezat, şi nu copaci lăsaţi să-şi atingă înălţimea deplină...
 
 
CUPRINS:
 
Lista abrevierilor   
Studiu introductiv
 
Sylva Sylvarum: retorica „noii ştiinţe" şi pedagogia experimentului 
 
Notă asupra ediţiei
 
SYLVA SYLVARUM
 
O istorie naturală în zece centurii
Epistolă-dedicaţie 
 
Cuvânt către cititor 
 
Centuria I 
 
Centuria II 
 
Centuria III 
 
Centuria IV
 
Centuria V
 
Centuria VI 
 
Centuria VII 
 
Centuria VIII
 
Centuria IX
 
Centuria X 
 
Minunile Naturii pentru folosul vieţii umane 
Anexe
 
Anexa 1
Sylva Sylvarum şi proiectul baconian al Instauratio magna
 
...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0577 sec