Taierea fecioarelor - Tatiana Niculescu

Taierea fecioarelor - Tatiana Niculescu
-10%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 232
Format: 13x20
Preț: 28,80 RON
32,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Taierea fecioarelor - Tatiana Niculescu

 
...Tăierea fecioarelor este povestea unei fetițe care se pregătește pentru ritualul interzis al exciziei genitale. Ritualul are loc pe ascuns și e condus exclusiv de femei. Romanul a fost scris în urma unei călătorii a autoarei în Africa.
 
Potrivit unui raport ONU din 2016, în jur de două sute de milioane de fete și femei au fost supuse mutilării genitale în 27 de țări africane, precum și în Yemen, Irak și Indonezia.
 
În fiecare an, în jur de trei milioane de fete sunt excizate (aproximativ șase pe minut), în timp ce, în clinici occidentale private și la prețuri exorbitante, femei excentrice aleg de bunăvoie excizia din rațiuni de estetică erotică.
 
Din carte:
 
... sunt așa de fericită că i-am găsit un nume adevărat pădurii Day, încât, măcar pentru o clipă, fără ajutorul nimănui, aș fi în stare să dezleg alfabetul despre care îmi vorbea bunicul și pe care i l-a încredințat dervișul trăsnit, în drum spre școala lui coranică din copilărie.
 
Țipenia e bântuită de fantoma lui, care își schimbă mereu forma: antilopă, dromader, piatră, nor, uscăciune. Atâtea gânduri îmi vin despre derviș și despre alfabetul secret, încât era cât pe ce să uit de întâlnirea pe care am așteptat-o atâta.
 
Mai avem două străzi și ajungem la casa francezilor. Bunicul e îmbrăcat elegant, cu un costum de la Paris. Inima mea e un templu cu mai multe intrări. Închid cu greu poarta către derviș.
 
Dar nu-mi pot lua ochii de la corturile albe așezate pe plajă și de la lumea strânsă în jurul lor. Se pregătește vreo înmormântare. La marginea drumului, pe bordură, o femeie vinde injera mari, subțiri și elastice, cu găurele de dospeală, de zici că sunt milieuri de dantelă…
 
Mi se face o poftă grozavă de cereale acrișoare, fermentate. Suntem deja la poarta francezilor, când mă apucă niște furnicături prin mâini și prin picioare, de teamă că întâlnirea mă prinde nepregătită.
 
Și cât am visat la ea, și ce planuri mi-am făcut, și de câte ori n-am desenat-o, pe furiș, la școală, și cum mi-am făcut o poveste despre cum...
 
............
 
... poate o să stea ascunsă sau poate o să-mi iasă înainte. Nici n-au deschis bine poarta, bunicul și francezii se salută, vorbesc, doamna mă mângâie pe cap „ça va, Hani?“, „ça va“, răspund, mă descurc bine, învăț franceza la școală, ei tot vorbesc și, nu știu cum, mă trezesc cu ea la doi pași de mine.
 
Rămân pe loc. În piept, în dreptul inimii, mi se zbate o pasăre în laț. Ce ochi mari, pe Allah, binecuvântat fie-I numele!, ce ochi mari, rotunzi, adânci, limpezi, de-mi văd în ei codițele!
 
Şi-mi caut în suflet covorașul de pace, cum m-a învățat bunicul. Nici ea nu se mișcă. Simte că privirea mea o ia deja în brațe, îi mângâie spatele și blana cafenie, se plimbă pe zvâcnirea pulpelor, îi încearcă tăria genunchilor gingași și alunecă pe picioarele ei de prințesă a deșertului.
 
Abia are câteva zile. Un puiuț fricos...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0572 sec