Taierea si conducerea vitei-de-vie

Preț: 20,00 RON
Disponibilitate: stoc lichidat
ISBN: 973400417
Editura:
Anul publicării: 2009
Pagini: 125

DESCRIERE

"Taierea si conducerea vitei-de-vie"...

Vița-de-vie este o specie de plante din genul Vitis originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei, din Maroc și Spania până în sudul Germaniei în nord și în est până în nordul Iranului.

Autorii lucrarii au urmărit să pună la îndemâna celor care cultivă viţa-de-vie, cunoştinţele necesare executării corecte a tăierilor în uscat, lucrare de bază în dimensionarea mărimii producţiei de struguri, a calităţii acesteia, cu menţinerea puterii butucului de viţă de vie, ca şi a longevităţii ei.

Viţa de vie face parte din grupa lianelor. Fiind liană, ea se caracterizează prin prezenţa uneia sau mai multor tulpini, flexibile, de lungimi şi grosimi variabile. Ea foloseşte direct şi din plin lumina solară, ceea ce favorizează dezvoltarea mai puternică a lăstarilor (creşteri anuale) către vârf.
Experienţa practică dobândită de viticultori, acumulată de-a lungul timpurilor, arată că tăierea în uscat este lucrarea de bază care determină mărimea producţiei de struguri şi calitatea ei. Necesitatea acestei lucrări este determinată de însăşi particularităţile biologice ale viţei de vie, ca liană.

Cu ocazia tăierilor se elimină până la 80-90% din totalul creşterilor anului anterior. Aceasta arată ce cantitate de energie este cheltuită de către plantă în scopuri neproductive şi cât de mari sunt rezervele care pot fi utilizate pentru sporirea capacităţii de rodire. Tăierile trebuie să se aplice însă diferenţiat, pentru a folosi din plin potenţialul de producţie şi vegetaţie a fiecărui soi în condiţii de mediu date, în care se cultivă.Ţesuturile de susţinere din tulpină (trunchi) ca şi din coardele de 1 şi 2 ani, mai slab formate şi dimensionate sunt elastice, flexibile şi nu se pot autosusţine, se întind la suprafaţa solului, dacă nu găsesc un sprijin material (arbori etc.).

La viţa de vie din cultură sprijinul ei se realizează prin diferite mijloace de susţinere (araci, spalieri, pergole, bolţi etc.) astfel încât prin lungimea dată tulpinii ca şi a coardelor şi conducerea lor în spaţiu se poate obţine şi un număr mare de forme artistice (bolţi, chioşcuri etc).
Temperaturile minime care se înregistrează iarna în ţara noastră, asociate cu rezistenţa la ger a soiurilor de viţă de vie cultivate, determină arealul lor de cultură, stabilind şi sistemul protejat sau neprotejat peste iarnă, respectiv şi înălţimea tulpinilor, de 20-40 cm în cazul în care se practică cultura protejată şi de 60-200 cm, rar mai mult, în zonele cu ierni mai blânde, în cultură neprotejată. În general, cu cât condiţiile din iarnă sunt mai blânde, cu atât tulpinile pot fi formate prin tăiere, de o înălţime mai mare. Prin tăiere se intervine puternic în viaţa butucului de viţă de vie. Pentru a nu greşi este necesar să se cunoască, de către cei care efectueazã tăierile, însuşirile biologice ale soiurilor, condiţiile de mediu şi, bineînţeles, principiile pe care se sprijină tăierea.
Tăierile în uscat trebuie să fie susţinute în continuare de executarea tuturor lucrărilor (lucrările solului, operaţiile în verde, tratamente fitosanitare etc), care contribuie la realizarea producţiei de struguri.


Cuprinsul cărţii:

Introducere
Scopul tăierilor în uscat
Formaţiunile lemnoase ale viţei de vie înainte de tăiere
Formaţiunile lemnoase rezultate prin tăieri
Ochiul de iarnă (Mugurii la viţa de vie)
Alcătuirea mugurilor
Formarea mugurilor
Diferenţierea mugurilor
Repausul mugurilor
Tăierile practicate în viticultură
Alegerea tipului de tăiere
Influenţa lemnului bătrân asupra cantităţii şi calităţii producţiei
Tăierea de formare
Tăierea de formare, cultura joasă
Tăierea de formare la viţele conduse pe forme semiînalte sau înalte
Tăierea de rodire
Lucrări premergătoare tăierii în uscat
Dezgropatul şi dezmuşuroirea
Revizuirea mijloacelor de susţinere
Stabilirea încărcăturii de ochi lăsate la tăiere
Determinarea viabilităţii ochilor
Timpul când se execută tăierea în uscat
Tăierea de rodire (de fructificare)
Regenerarea cordoanelor
Tăierea viţelor în vederea transformării lor în forme înalte şi semiînalte
Tăierea în uscat a hibrizilor producători direcţi şi a soiurilor „rezistente”
Tăierile aplicate în plantaţiile afectate de accidente climatice
Tăieri tradiţionale practicate în podgoriile României
Forme artistice de cultură a viţei de vie
Reguli de care se ţine seama la tăiere
Unelte folosite la tăiere
Scoaterea lemnului căzut la tăiere
Copăcitul

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0165 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.