Tradarea se cuibarise demult in D. S. S. - Constantin Aioanei, Cristian Troncota

Tradarea se cuibarise demult in D. S. S. - Constantin Aioanei, Cristian Troncota
Preț: 47,00 RON
Disponibilitate: stoc lichidat
ISBN: 978-973-8362-45-1
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 335
Format: 15x21
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Tradarea se cuibarise demult in D. S. S. - Constantin Aioanei, Cristian Troncota
 
C. T.; O altă chestiune pe care as dori să o explicaţi se referă la 09a numitul Dosar de evidenţă pe obiectiv. Serviciului 1/A utiliza astfel de dosare sau avea alte practici?

C. A.: Şi In munca de contrainformaţii militare se utiliza acest instrument de lucru prin care se urmărea identificarea şi luarea In evidenţă a punctelor vulnerabile existente Intr-un obiectiv (unitate militară, depozit de armament etc.), a căilor posibile de scurgere a unor date şi informaţii secrete (despre efective şi dotări cu tehnică de luptă, de exemplu), a militarilor pretabili la acţiuni contestatare sau provocatoare, ce puteau duce spre trădare ori diminuarea capacităţilor de apărare dintr-un sector sau altul al M. Ap. N., M. I. şi D. S. S., lista surselor de informare (reţeaua informativă), etc.

C. T.: Cum reacţionau contrainformaţiile militare faţă de abuzurile şi ilegalităţile despre care erau sesizate?

C. A.: Abuzurile şi ilegalităţile identificate de contrainformaţiile militare se consumau pe două paliere: în timpul serviciului şi în afara acestuia. Ele vizau deopotrivă cadre active, în rezervă sau în retragere, dar şi membri de familie ai acestora. Uneori, apărea şi câte un elev de şcoală militară sau un militar în termen. Cele mai grave erau celt produse în timpul sau în legătură cu serviciul, campioane, ca să zic-aşa fiind Direcţia I - informaţii interne şi Direcţia a Vl-a - cercetări penale...
 
...
 
... tendinţa, sau dacă vreţi, preocuparea tuturor factorilor de comandă şi politici era de a subdimensiona urmările abuzurilor şi ilegalităţilor comise, mergând până la muşamalizarea lor completă.
 
Nimeni nu dorea (sau accepta) ca starea disciplinară - un criteriu important în evaluarea anuală a fiecărei unităţi de securitate, miliţie, pompieri etc., să fie afectată de nişte abuzuri sau ilegalităţi oarecare.
 
Dacă, totuşi, acestea erau „strigătoare la cer”, erau împachetate în tot felul de referate profesionale şi pe linie politică şi folosite ca material de analiză şi dezbateri în şedinţe, cel puţin un an de zile.
 
Această stare de lucruri se amplifica în unele perioade, ori scădea în intensitate, dar întotdeauna se răsfrângea negativ şi asupra muncii de contraspionaj militar, mereu fragmentată de câte „un eveniment deosebit” sau o „misiune de securitate şi gardă”.
 
Şi revin: nu erau puţine. Desigur că toate abuzurile şi ilegalităţile depistate erau raportate şefilor de unităţi şi apoi conducerilor M. I. sau D. S. S. Cele grave, conform ordinelor în vigoare, erau raportate în ordine inversă, după care se luau măsurile specifice acestor situaţii...
 
CUPRINS:
 
Argument  
Introduction    
I.    Training and early career           
II.    Military counterintelligence      
III.    The periodic checks             
IV.    Only suspicions about East and West agents    
V.    The malice of General Iulian Vlad    
VI.    The Securitate and the socialist legality   
VII.    About the actual performance of the intelligence-operative activity of the “security apparatus”      
VIII.    The Grădiştea Academy and the classes of active and retired officers it had formed           
IX.    Other complicities and maneuvers          
X.    Concerns within the Securitate       
XI. Political police and anti-Securitate sentiments   
XII. Memories from the Sibiu Securitate       
XIII. Unknown aspects about December 1989      
In loc de concluzii   
Instead of conclusions            
Annex

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0374 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.