Trauma si memorie

Trauma si memorie
Preț: 37,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 247
Format: 13x20

DESCRIERE

Traumă și memorie. Saga creierului și a corpului în căutarea trecutului încă viu - Peter A Levine

 
... incepem această explorare prin a înțelege că memoria există în mai multe forme, care în mod fundamental diferă atât ca structură, cât și ca funcție. În același timp, aceste sisteme distincte ale memoriei (ce implică părți diferite ale creierului) trebuie să opereze în cooperare pentru a produce funcționarea eficientă și bunăstarea.
 
Această carte este despre cum putem învăța să ne împrietenim cu fantasmele care ne bântuie și să ne eliberăm de tirania lor. Cele mai multe psihoterapii contemporane fie trăiesc în lunga umbră a lui Freud și a descendenților săi, fie sunt ghidate de diverse abordări cognitiv-comportamentale.
 
Totuși, aceste căi de alinare a suferinței umane au o valoare limitată în lucrul cu trauma și cu amprentele sale subliminale în memorie. În timp ce aceste două tradiții terapeutice abordează anumite disfuncții legate de traumă, ele nu reușesc să atingă nucleul primar al acesteia.
 
Nu abordează suficient mecanismele corporale și cerebrale fundamentale, asupra cărora are impact trauma. Vai, acest lucru face să rămână în mare măsură neîmplinite nevoia și impulsul uman bazale de vindecare!
 
Trauma șochează creierul, uluiește mintea și îngheață corpul. Își copleșește nefericitele victime și le azvârle la întâmplare într-o mare furioasă de chin, neajutorare și disperare. Pentru un terapeut, a fi martorul unei asemenea disperări a clienților săi înseamnă a simți chemarea constrângătoare de a le ușura cu eficacitate această suferință.
 
Terapeuții sunt tot mai atrași de lucrul cu amintirile traumatice pe măsură ce diferite tehnici (și variante ale acestora) devin tot mai larg cunoscute, predate și practicate.
 
Aceste diferite metode au apărut pe scenă aproximativ în următoarea ordine cronologică: mesmerismul, hipnoza, analiza, expunerea, Somatic Experiencing (SE), desensibilizarea și reprocesarea prin mișcările oculare (EMDR) și diferite „psihologii energetice“ (de pildă, presopunctura)...
 
..............
 
... poate că mai mult chiar decât am dori să admitem, mulți terapeuți sunt influențați de concepțiile eronate obișnuite cu privire la natura memoriei. În mod tradițional, atât psihologii teoreticieni, cât și clinicienii înclină către studiul a ceea ce a fost denumit „memoria accesibilă verbal“.
 
Această formă „declarativă“ de memorie este exersată și recompensată în școala elementară, gimnazială și liceală, precum și în anii de studii universitare de licență și masterale.
 
Nu e deloc de mirare, deci, că psihologii și psihoterapeuții, ca produse ale mediului academic, tind să se identifice în mod reflexiv cu acest tip particular de memorie conștientă.
 
Totuși, memoria conștientă, explicită, este proverbial doar vârful unui iceberg foarte adânc și dur. Abia dacă lasă să se întrevadă straturile din adâncuri ale experienței primare implicite, care ne pun în mișcare și ne motivează în moduri pe care mintea conștientă abia dacă poate începe să și le imagineze...
 
 
CUPRINS:
 
Introducere
 
CAPITOLUL 1
Memoria: Cadou si blestem
 
CAPITOLUL 2
Construirea memoriei
 
CAPITOLUL 3
Memoria procesuala
 
CAPITOLUL 4
Emotiile, memoria procesuala si structura traumei
 
CAPITOLUL 5
Jurnalul unui erou
 
CAPITOLUL 6
Două studii de caz: O vizita intima
 
CAPITOLUL 7
Capcana veridicitatii si capcana memoriei false
 
CAPITOLUL 8
Moleculele memoriei
 
CAPITOLUL 9
Generatiile traumatizate: bantuiri
 
Index
Despre autor

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0352 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.