Trezirea leilor - Ayelet Gundar-Goshen

Trezirea leilor - Ayelet Gundar-Goshen
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 427
Format: 13x20
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Trezirea leilor - Ayelet Gundar-Goshen

 

... intr-o noapte, dupa o garda lunga, neurochirurgul Eitan Green loveste cu masina un african si, panicat, fuge de la locul accidentului. A doua zi, viata se schimba: medicul trebuie sa plateasca pentru fapta lui. Si nu oricum.

 
Mai multe dileme ameninta sa distruga echilibrul fragil dintr-o lume a dezechilibrului si a violentei. Mai multe vieti risca sa se spulbere. Mai multe suflete asteapta sfarsitul unui cosmar...
 
Din carte:
 
... singura posibilitate de a şti ceva, Eitan, este să cercetezi moartea, Moartea te învaţă tot ce trebuie să ştii. Ia, spre exemplu, cazul lui Henry Molaison, un bolnav de epilepsie din Connecticut.
 
In 1953, un neurochirurg pe nume Sqwill a întocmit harta centrilor epileptici din cei doi lobi temporali, iar Henry Molaison a suferit o intervenţie chirurgicală inovatoare, care a constat în distrugerea centrilor responsabili de boala lui, printre care şi hipocampusul. Ştii ce s-a întâmplat după aceea?
 
- A murit?
 
- Da şi nu. Henry Molaison nu a murit, pentru că s-a trezit după operaţie şi a continuat să trăiască. Dar, într-un anumit sens, Henry Molaison a murit, totuşi, pentru că după ce s-a trezit nu a mai reuşit să păstreze nicio amintire.
 
Nu s-a mai putut îndrăgosti, nici să simtă vreo ranchiună n-a mai putut sau să reţină vreo idee nouă mai mult de două minute, pentru că, după două minute, sentimentul de dragoste, de ranchiună sau ideea nouă pur şi simplu se ştergeau.
 
Avea douăzeci şi şapte de ani când a avut loc operaţia şi, deşi a murit la optzeci şi doi de ani, a rămas veşnic la vârsta de douăzeci şi şapte de ani.
 
Inţelegi, Eitan, de-abia după ce au extirpat hipocampusul au descoperit că el este, de fapt, cel care înmagazinează codificarea amintirilor pe termen lung.
 
Noi trebuie să aşteptăm să se distrugă ceva pentru a înţelege ce a funcţionat corect înainte. Iată metoda fundamentală în cercetarea creierului - nu poţi veni pur şi simplu să desfaci bucăţi din creierul oamenilor şi să verifici ce se întâmplă, aştepţi ca întâmplarea s-o facă în locul tău.
 
Iar atunci, ca o haită de devoratori de cadavre, oamenii de ştiinţă se reped la pradă după ce întâmplarea...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0799 sec