Un naturalist la tropice - Alexandru Marinescu

Un naturalist la tropice - Alexandru Marinescu
-20%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 256
Format: 13x20
Preț: 28,00 RON
35,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Un naturalist la tropice - Alexandru Marinescu

 
... la aproape trei decenii de la expediţia organizată de Muzeul Naţional de Istorie Naturală în Indonezia, Alexandru Marinescu, unul dintre participanţi, rememorează perioada petrecută în lumea tropicală.
 
Bazîndu-se pe jurnalul ţinut în cele patru luni de expediţie, naturalistul îşi reconstruieşte întreaga călătorie, cu bune şi cu rele.
 
De la Jakarta la celebra Grădină Botanică din Bogor, pe insulele Bunaken, cu vedere spre vulcanul Manado Tua, Sulawesi sau Bali, a bătut în lung şi-n lat minunatul şi misteriosul arhipelag...
 
Fragmente:
 
... cele mai multe întâlniri cu peşti pe care-i ştiam doar din fotografii sau filme au avut loc în apele din jurul insulei Bunaken.
 
Aici am văzut primii peşti longilini şi forma, culoarea, poziţia lor în apă m-au încântat, la fel şi înaintarea lor în poziţie verticală, cu capul în jos, în grupuri de 4-5 indivizi.
 
Se numesc, mai peste tot, peşti-trom-petă şi aparţin genului Aulostomus, care, după ştiinţa mea, cuprinde trei specii, dintre care doar una trăieşte în apele indoneziene.
 
Este vorba despre Aulostomus chinensis, un peşte bizar, ca toate rudele sale. Corpul, galben, măsoară cam 50 de centimetri, iar la baza înotătoarelor ventrale şi pe înotătoarea caudală are câteva pete rotunde, de culoare neagră.
 
Capul este comprimat lateral, botul este tubular şi terminat printr-o mică gură oblică. Chiar dacă l-am privit de la mai puţin de un metru, nu am putut remarca întreaga structură a corpului, dar ţin minte că înotătoarele erau scurte şi mult deplasate spre coadă, iar capul era lipsit de solzi.
 
I-am văzut deplasându-se doar prin mişcări leneşe, dar ihtiologii scriu că au o tehnică de vânătoare inedită: ştiu să se ascundă după peşti mari, apropiindu-se pe nesimţite de prada formată din peştişori.
 
Bernard Gorsky povesteşte, într-una dintre cărţile sale, o istorie a cărui personaj principal a fost Louis Armstrong. Când i-a fost arătat un peşte-trompetă, bănuiesc că într-un acvariu, Armstrong a scuturat din cap şi a spus că „acest peşte este poate un clarinet, dar categoric nu o trompetă!”.
 
Revenind la Aulostomus, trompa, care măsoară cam un sfert din lungimea totală, este cartilaginoasă şi are la capăt gura, aparent mică, dar care se poate deschide brusc, mărindu-se aproape instantaneu, şi, cum dinţii par să lipsească, peştele îşi absoarbe prada.
 
Peştele-trompetă nu este un solitar, cum se spune uneori, eu l-am văzut întotdeauna în compania a două-trei exemplare din specia sa.
 
Un alt peşte longilin este Aeoliscus strigatus, peştele-bici, care nu are mai mult de 14 centimetri lungime. înoată tot vertical, cu capul în jos, cap terminat cu un bot lung şi ascuţit.
 
Corpul are o culoare albicioasă peste care se întinde o dungă întunecată, de la coadă până la vârful botului. îşi petrece cea mai mare parte din timp ascuns printre ţepii lungi şi subţiri ai ariciului-de-mare Diadema şi se hrăneşte numai cu mici crustacee...
 
 
CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte. O expediţie în arhipelagul indonezian 
 
1. Hărţi vechi şi visuri aparent irealizabile 
2. La Bucureşti ningea când am plecat spre Jakarta 
3. Gekkonidele de la hotelul Marco Polo 
4. Jakarta, oraşul crepusculului: muzee, monumente, moschei şi oameni 
 
5. Povestea kiss-ului javanez 
6. Bogor şi celebra sa Grădină Botanică 
7. Farmecul indiscret al orhideelor 
8. Lumea coralilor 
 
9. Coroana-de-spini şi războaiele de pe fundul mării 
10. Pitonul 
11. Anticarul din Manado 
12. Cât de aproape poate fi neantul 
 
13. Peşti veninoşi 
14. Mulţimea şerpilor marini
15. Manado Tua, vulcanul adormit
16. Câteva specii de Conus suspecte 
 
17. Peştele-clovn şi anemona sa 
18. Minuni şi ciudăţenii marine: peştii-înger şi peştii-trompetă. Amintirea lui William Beebe
 
............
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Created in 0.0554 sec