Viata lui M. Blecher - Impotriva biografiei

Viata lui M. Blecher - Impotriva biografiei
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 264
Format: 13x20
Preț: 39,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Viata lui M. Blecher - Impotriva biografiei (Doris Mironescu)

 
... cartea de faţă își propune să vorbească despre autorul Întâmplărilor în irealitatea imediată sub pretextul unei biografii critice, informată cu toate precauţiile și anxietăţile acumulate în domeniu în ultimii 50 de ani.
 
Este prima biografie dedicată lui Blecher, contribuind astfel, inevitabil, la canonizarea galopantă de care acest autor se bucură în ultimele decenii.
 
Din carte:
 
... de un interes aparte mi se pare a inventaria locurile, fatalmente puţine, în care orașul Roman capătă atenţia literatorilor interbelici. Este vorba doar de incidente anecdotice, lucru, în sine, destul de semnificativ.
 
Astfel, din Roman își cumpără aviatorul lui Camil Petrescu, Fred Vasilescu, o pe reche de șosete de proastă calitate, din cauza cărora i se umflă picioarele.
 
În schiţa Manevre a lui Al. O. Teodoreanu, o moașă romașcană cam trecută e pe punctul să fie abandonată de logodnicul ei, plutonierul Jenică Dezgheţatu, pentru o domnișoară din Bacău.
 
În Adela de G. Ibrăileanu, romanţele sentimentale ale lui Carol Scrob, poet și ofiţer din epoca eminesciană, sunt arondate unei penibile grile de lectură cazaniere de cum aflăm că el este „feciorul doctorului Scrob de la Roman“.
 
O șansă pentru renumele literar al Romanului ar fi putut fi seria de povești istorico-mitologice ale lui Sadoveanu din Hanu Ancuţei, care se petrec prin apropiere, dar eternitatea arhetipurilor sadoveniene nu este compatibilă cu orașul, aflat sub vremi.
 
Mai mare greutate are opţiunea lui Cezar Petrescu de a plasa în Roman unul dintre destinele secundare din romanul Întunecare, cel al nefericitei Elena, prietenă a aristocratei Luminiţa Vardaru.
 
Elena nu are o legătură directă cu firul evenimentelor din romanul-frescă al războiului mondial, scrisorile ei către Luminiţa apărând de fiecare dată separate de corpul romanului, în capitole izolate, lucru care subliniază atât exemplaritatea/repetabilitatea destinului ei, cât și imposibilitatea de a-l modifica, atâta timp cât între cele două foste colege de pension nu mai există o reală legătură.
 
Scrisorile de la Roman aduc în umea Vardarilor vești dintr-o altă lume, una în care recolta slabă de grâu poate nimici bunăstarea unei familii, iar un măritiș nefast (Elena ia de soţ un cartofor beţiv) distruge mai mult de o viaţă.
 
Orașul moldovenesc face parte, în geografia ideologică promovată de scriitorii români interbelici, din categoria locurilor retrase, fără orizont, unde se petrec istorii triste pentru cei ce nu apucă să evadeze la timp.
 
E o întreagă lume „refuzată“, compătimită, deplânsă în romanele vremii, în primul rând în industrioasa producție a defetistului Cezar Petrescu. Însă situația provinciei ca imagine culturală este mai complexă decât atât...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Literatura universala

31,50 RON
35,00 RON (-10%)
32,00 RON
40,00 RON (-20%)
32,24 RON
34,30 RON (-6,01%)
31,92 RON
39,90 RON (-20%)
24,00 RON
30,00 RON (-20%)
36,00 RON
45,00 RON (-20%)
Created in 0.0957 sec