Viața, moartea și iar viața criticii de film - Andrei Gorzo

Viața, moartea și iar viața criticii de film - Andrei Gorzo
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-7965-2
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 280
Format: 13X20
Categoria: Diverse

DESCRIERE

Viața, moartea și iar viața criticii de film - Andrei Gorzo

 
Nostalgia postcomunistă după interbelic
Imediat după căderea de la putere a dictatorului Nicolae Ceauşescu şi a Partidului Comunist Român, la sfârşitul lui 1989, a venit un curent puternic de idealizare a condiţiei în care se aflase România între Primul şi al Doilea Război Mondial.
 
Propaganda ceauşistă împuiase urechile cetăţenilor cu afirmaţia că epoca preşedinţiei sale ar fi fost o epocă „de aur”; ei bine, conform discursului care s-a impus imediat după ’90, adevărata epocă „de aur” ar fi fost interbelicul, când comuniştii păreau departe de a fi în stare să ia puterea (pe care n-ar fi luat-o nici după ’45 fără susţinerea trupelor sovietice de ocupaţie).

Conform interviurilor date de regizorul Lucian Pintilie, discursul acesta era şi al lui. „După cum poate că ştiţi, eu sunt monarhist”, îi spunea Pintilie lui Michel Ciment de la revista Positif cu ocazia prezentării filmului său în competiţia principală a Festivalului de la Cannes din 1994. „Singura epocă istorică a României cu care mă identific un pic e această perioadă în care se combină un boom economic, liberalismul burghez şi toleranţa în gândire.” în acelaşi interviu, Pintilie adaugă: „Se ştie că nu-mi plăcea socialismul [românesc]”.

Intr-adevăr, Pintilie şi-a petrecut o bună parte din anii 70 şi ’80 departe de ţară, unde autorităţile tindeau să interzică filmele şi spectacolele lui de teatru: în 1972, spectacolul lui după piesa lui Gogol Revizorul fusese scos din programul...
 
CUPRINS:
 
Mulţumiri  
Introducere 
 
Partea I
Nişte repere personale
Critica de film a lui Alex. Leo Şerban  
George Littera, critic şi istoric de film    
100 de ani de la naşterea lui Bazin   
Bazin, moartea şi cultul lui Humphrey Bogart    
„Dragă Petre Solomon”, „Dragă Graham Greene”:
o corespondenţă din Războiul Rece  
 
Partea a Il-a
Două tablouri de război cultural
Toni Erdmann: luând clasa de mijloc în serios    
Ultimul tango la Paris în 2019 
 
Partea a IlI-a
Critica de film ca pedagogie
O vară de neuitat
 
.........
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0362 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.