Violența psihică, manual de autoapărare - Ariane Calvo

Violența psihică, manual de autoapărare - Ariane Calvo
Preț: 55,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-1436-6
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 232
Format: 13x20
Categoria: Psihologie

Recomandă unui prieten

De la:

*
?
Completați numele dumneavoastră
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail

Către:

*
?
Completați numele prietenului dumneavoastră
?
Completați adresa de e-mail a prietenului dumneavoastră
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Violența psihică, manual de autoapărare - Ariane Calvo

 
Pași în recunoașterea violenței psihice în societate
 
Până nu de mult, în afară de apelurile telefonice rău inten-ționate și de amenințări, doar hărțuirea morală la locul de muncă era pedepsită prin lege: „Hărțuirea unei persoane prin acțiuni repetate având ca obiect sau efect deteriorarea condițiilor de muncă, susceptibilă să aducă atingere drepturilor și demnității acesteia, să îi afecteze sănătatea fizică sau mintală sau să îi compromită viitorul profesional se pedepsește cu un an de închisoare și cu o amendă de 15 000 de euro.“
 
*În Franța, începând cu data de 24 iunie 2010, vio-lența psihică în cuplu reprezintă o infracțiune pentru care pedeapsa maximă este trei ani de închisoare și o amendă de 77 000 de euro. Aceasta se definește ca „acte ce pot consta în cuvinte și/sau fapte, deteriorări ale condițiilor de viață ale victimei, aducând prejudicii sănătății fizice sau mintale a acesteia“**.
 
Pe 3 decembrie 2019 a fost depus un proiect de lege „pentru protejarea victimelor violenței conjugale“ care prevede în mod special adăugarea unei circumstanțe agravante: „Pedeapsa crește la zece ani de închisoare și amendă de 150 000 de euro în cazul în care hărțuirea a determinat victima să se sinucidă sau să încerce să se sinucidă.“***Catherine Le Magueresse, juristă, cercetătoare asociată la Institutul de Științe Juridice și Filosofice de la Sorbona și fostă președintă a Asociației Europene Împotriva Violenței Comise Asupra Femeilor la Locul de Muncă (AVFT), consideră de asemenea că violența care împinge la sinucidere sau la o tentativă de sinucidere trebuie să fie recunoscută drept crimă și pedepsită ca atare: „În acest context, auto-rul sinuciderii nu este victima, ci agresorul.
 
 
Violența psihică aduce mari prejudicii integrității psi-hice și afecțiuni serioase echivalente cu nebunia sau cu moartea psihică, ajungând chiar să împingă victimele la sinucidere, însă e greu de dovedit.
 
Sunt necesare mărturii și probe (scrisori, mesaje telefonice, SMS-uri sau e-mailuri).Între 18 și 75 de ani, într-o măsură mai mică sau mai mare, hărțuirea psihică afectează 12, 7% dintre femei și 10, 5% dintre bărbați, potrivit unei anchete referitoare la daunele psihice între soți, realizată în 2014 și 2015 de către INSEE, Institutul Francez de Statistică și Studii Economice. De câțiva ani, acest tip de violență conjugală intră sub incidența legislației...
 
CUPRINS:
 
Prefață
Ce este violența psihică?
De unde vine și cum ia naștere violența psihică?
Mecanismele violenței psihice
Consecințele violenței psihice
Violența psihică se poate vindeca
Fii ambasadorul păcii interioare
Bibliografie
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0333 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.