Zabor sau Psalmii
28,00 RON
35,00 RON (-20%)

Zabor sau Psalmii

Zabor sau Psalmii
-20%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 288
Format: 13x20
Preț: 28,00 RON
35,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Zabor sau Psalmii - Kamel Daoud

 
... alungat de-acasă de tatăl care îşi întemeiază o nouă familie, Zabor creşte într-o magherniţă de la marginea satului, alături de o mătuşă fată bătrînă cu o pasiune nesănătoasă pentru filmele de dragoste indiene şi de un bunic suspendat într-o veşnică agonie.
 
Singurele sale bucurii sînt cărţile, citite sau pur şi simplu închipuite, care îi alină singurătatea şi îl ajută să-şi descopere menirea...
 
Fragmente:
 
... de două ori pe săptămână aducea sau trimitea un coş plin cu legume, carne şi pâine. La fiecare Eid al-Kabir se îngrijea să lase o oaie şi la noi. Acest popor de oi captive, sortite sacrificării, îl auzeam behăind toată noaptea, în fiecare locuinţă din sat, în ajunul sărbătorii crimei.
 
Pe tata, asta îl scotea din minţi, se grăbea să îşi înceapă treaba intr-un soi de frenezie: trebuia să fie în mai multe locuri în acelaşi timp pentru a supraveghea sacrificiul cruzimii în masă. Ascuns sub pătură, încercam să descifrez toată noaptea limbajul disperat al viitoarelor victime legate sau închise în fiecare casă.
 
Acest cor ce îmi părea străvechi, plin de măreţie în durerea lui, continua în surdină dialogul între animal şi Dumnezeu. Oare ce îşi spuneau aceste oi, cum se încurajau unele pe altele, ce amintiri aveau? De ce trebuiau sacrificate ca să îi salveze tocmai pe aceia care urmau să le mănânce?
 
Aş putea spune că sărbătoarea de Eid al-Kabir reprezenta sfârşitul lumii, jucat şi rejucat în stil mare în satul nostru, ca un soi de repetiţie mântuitoare. Fiecare familie îşi cumpărase oaia în ajun şi, după rugăciunea de dimineaţă, animalului urma să i se taie beregata ca să-i salveze pe bărbatul, copilul şi pe cine ştie cine dintre noi.
 
Exterminarea avea darul să stârnească râsul copiilor şi al vanitoşilor mai în vârstă. Un iz de fân, balegă şi cuţite ascuţite lua locul mirosului de mentă şi de eucalipt. Aboukirul îşi mânjea mâinile în sărbătoarea primitivă a devorării.

In acea zi, de teama tatălui meu şi a batjocurilor lui ucigătoare, am asistat la agonia îngrozitoare din curtea noastră. Brahim a hotărât să taie chiar el oaia pe care urma să i-o dăruiască surorii lui.
 
Animalul, adus în dimineaţa aceea, cu stomacul gol „ca să nu schimbe gustul cărnii", cum spunea tata, trăgea în partea cealaltă, se zbătea ca un copil.
 
In cele din urmă, ajutorai tatei îl trânti la pământ şi îi prinse un picior din spate de unul din faţă. Intins pe jos, animalul îşi oferi gâtul alb şi golaş, tata murmură o rugăciune, îl întoarse spre răsărit, direcţia tuturor rugăciunilor noastre, şi cercetă cuţitul preferat pentru ultima oară.
 
Moartea slobozi un cuvânt răguşit şi înspumat, necunoscut. Sângele se întinse pe ciment în cheaguri, îmi pată încălţările şi pantalonii, deşi mă aflam la câţiva metri distanţă, paralizat, stând pe pragul bucătăriei noastre ce dădea spre curtea lămâiului.
 
In fiecare curte răsuna acelaşi behăit răguşit, animalul era trântit la pământ, mur-dărindu-şi lâna, încerca să îşi ridice gâtul răsucit, cu ochii pierduţi în soare.
 
In imaginaţia mea satul înnebunise cu totul, reluând ţipetele oilor în agonie, pregătind deja cărbunii şi cărămizile, în timp ce copiii se năpusteau la animalul căzut ca să îl atârne de copaci şi să îl jupoaie deasupra ligheanelor în care se scurgea sângele şi se vărsau măruntaiele.
 
Mă uitam la cizmele tatei, muiate în băltoaca roşie, şi înţelegeam că îmi vorbeşte de la adăpostul vanităţii, al ştiinţei sale de tăietor de beregate. Celor tineri li se arată cum să taie dintr-o mişcare vezica biliară ca să nu strice carnea. Soarele dă mirosurilor forţa şi amploarea unui anotimp.
 
Nu eram trist, doar nefericit, cu tot trupul la pândă. Am simţit cum sângele îmi usucă gura, iar curtea începe să se legene încetişor, ca un taler. De parcă cineva ar fi vrut să arunce lămâiul şi zidurile împrejmuitoare peste bord...
 
CUPRINS:
 
I. Trupul    
II. Limba    
III. Extazul  

Mulţumiri   
 
Nota autorului

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0827 sec