Zile - Florin Mitroi

Zile - Florin Mitroi
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 496
Format: 15x21
Preț: 119,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Zile - Florin Mitroi

 
... efectele cele mai grave le-a avut însă un element insidios: convingerea că opera artistică are un impact efectiv social doar atunci când respectă indicațiile regimului. Iar indicațiile regimului nu erau de formă, ci de fond: arta oficială era de fapt un sistem iconografic, nu o paradigmă estetică.
 
Hermeneutică devenită propedeutică, arta oficială era un repertoriu de teme și scheme, un inventar de reprezentări recomandabile: teme istorice (varietăți artistice ale protocronismului triumfalist, prin elogiul marilor figuri antice sau medievale care au contribuit la geneza poporului și la lupta acestuia pentru emancipare și neatârnare), teme sociale (țărani, muncitori, intelectuali – toți pozitivi, angajați în slujba unui viitor luminos), teme politice (mult mai stricte – pacea, dezarmarea și cultul personalității Conducătorului), teme umaniste (maternitatea, nuditatea ca perfecțiune, sportul) sau patriotice (peisajele ce glorificau frumusețile țării) și filozofic-ideologice (elogiul științei, al progresului, al industriei).
 
Arta combinatorie a artiștilor locali a făcut ca, punând o temă și scoțând alta, accentuând unul ceea ce neglija altul, să apară, dintr-un inventar atât de restrâns de teme permise, iluzia unui univers artistic local plin de diversitate, dinamic, ba chiar contradictoriu uneori, dacă este privit din unghiul „disputei“ abil regizate dintre cele două școli picturale cu autoritate din anii ’60 până în anii ’90, babismul și ciucurencismul.
 
Florin Mitroi a început, ca orice artist educat (malformat) în acel sistem, prin a cauționa total atât metoda, cât și tematica dată. La debut, pictează peisaje (agricole) simbolic-geometrizante, naturi moarte și scene decorative, în siajul unui ciucurencism generic, plantat la marginea vocabularului propagandistic.
 
Mitroi pilotează cu pricepere vehiculul plastic al modernității clasice, de concepție predominant franceză, dar cu posibilitatea de a lua viraje folclorice scurte, sub presiunea modelului Țuculescu...
 
 
CUPRINS:
 
Artistul fără laborator. Printre tehnocrați
Un conservator radical
Domeniul propriu, prohibit
Artistul la 35 de ani
În contra timpului
Suicidul ca refugiu
Moștenirea apocrifă
Datarea
Semnătura
Roluri afective, genitale, erotice și sexuale
Conștiința paradiziacă a parazitului
Agenda dublă
Jurnal cinematografic desenat
Ani de zile
Jurnalul unei vieți postume.
 
Notă editorială
Zile

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0488 sec