Zile, luni, ani - Yan Lianke

Zile, luni, ani - Yan Lianke
-20%
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 160
Format: 13x20
Preț: 20,80 RON
26,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Zile, luni, ani - Yan Lianke

 
... undeva pe Muntele Balou, tărîmul imaginar al lui Yan Lianke, un bătrîn luptă pentru supravieţuire în vremea secetei abătute din senin asupra ţinutului său de baştină.
 
Cînd razele nemiloase ale soarelui îi alungă pe locuitorii satului, bătrînul hotărăşte să rămînă împreună cu tovarăşul său credincios de viaţă şi de suferinţă, un cîine orb, să păzească ogorul neamului şi să vegheze asupra ultimului lujer verde de porumb, singurul care mai poate asigura continuitatea comunităţii...
 
Fragmente:
 
... Xianye s-a perindat prin mai bine de zece gospodării şi din toate a ieşit cu mâinile goale.

A ieşit dintr-o uliţă cu trei prăjini de bambus în mână, pe care le-a legat una de alta. Apoi s-a dus la latrina din spatele unei case să caute un vas de lemn pentru adunatul excrementelor (foalele, tocătoarele, vasele de lemn şi de lut din bucătăriile tuturor caselor fuseseră roase şi făcute praf de şobolani).
 
A legat vasul de lemn de capătul prăjinilor şi l-a coborât de trei ori în fântână să scoată apă. Tot ce a putut să scoată însă n-au fost decât şobolani morţi. în lumina soarelui ce-i strălucea deasupra capului, Xianye a aruncat o privire scrutătoare în adâncul fântânii şi a văzut că nu mai era apă.
 
In toată fântâna nu se mai găsea nimic altceva decât o grămadă de şobolani ca un morman de cartofi dulci putreziţi pe fundul unei pivniţe.
 
Printre ei, câţiva, încă în viaţă, alergau deasupra leşurilor, se căţărau câţiva chi în sus pe pereţii fântânii, apoi cădeau din nou cu o bufnitură, scoţând strigăte subţiri şi ascuţite de jale, ce urcau apoi de-a lungul pereţilor.

Xianye s-a întors pe câmpul de la Opt Li Jumate cu cobiliţa cu căldările goale pe umăr.

Munţii întinşi şi pustii se desfăşurau în cele patru zări dincolo de orice hotar. împrejur, la câţiva li depărtare, în locul în care cerul se unea cu munţii, orizontul ardea ca flăcările pârjolitoare ale focului.
 
Când a ajuns sus, pe câmpul de pe deal, câinele orb a alergat în întâmpinarea sa. Fântâna a secat, i-a spus Xianye, nu mai e apă în ea, s-a umplut toată de stârvuri de şobolan. Apoi a întrebat: Aici au venit şobolanii?
 
Câinele a scuturat din cap. Vom pieri amândoi din cauza şobolanilor ăstora, a spus Xianye, şi noi, şi lujerul. N-o mai ducem mult.

Câinele stătea dezamăgit la umbra barăcii cu ochii aţintiţi spre cer.

Xianye a lăsat căldările jos şi a privit împrejur. Petele de pe frunzele lujerului de porumb crescuseră deja de mărimea unor unghii. Xianye stătea cufundat în tăcere în faţa sa.
 
Ani întregi a părut să stea tăcut, privind drept la două pete de pe cea de-a unsprezecea frunză a porumbului care au tot crescut până s-au unit, prefacându-se într-o păstaie lungă, uscată de dogoarea soarelui.
 
A clipit din ochii săi bătrâni şi înceţoşaţi, venele de pe grumaz i-au ieşit în afară ca rădăcinile unui copac bătrân la suprafaţa pământului...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

44,91 RON
49,90 RON (-10%)
Created in 0.0881 sec