Zilele noastre marunte - Cezar Amariei

Zilele noastre marunte - Cezar Amariei
-20%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 208
Format: 13x20
Preț: 24,00 RON
30,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Zilele noastre marunte - Cezar Amariei

 
... la finele Evului Mediu, în Moldova secolului al XVII-lea, un tînăr dandy, jurnalist londonez, debarcă la Galaţi cu scopul de a pune pe picioare o tipografie pe aceste meleaguri fermecătoare şi îmbelşugate, unde este convins că se va îmbogăţi.
 
Din nefericire, chiar la coborîre, hamalul care îi căra cufărul cu laba teascului de tipărit, corpurile de literă, drugii de plumb şi cositor se prăvăleşte în Dunărea îngheţată...
 
Fragmente:
 
... pe colţul lui de laviţă, Newcomb se simţea tot mai rău, dacă ar fi putut să ia o duşcă din vinul lui, sigur i-ar fi fost mai bine, dar de el se bucurau acum peştii; gândise la început că poate are şi gazda vin cu suc de mac, poate se face şi pe aici, şi-i ceruse de câteva ori vinum opii, dar gazda se tot hlizea când îl auzea şi repeta după el, ca proasta; îl scălda o transpiraţie rece, muşchii îi zvâcneau dureros, iar stomacul urca încet, dar sigur spre gât.
 
Nu mâncase nimic, simpla privire a fundurilor de lemn pline cu felurite sosuri şi peşte şi pui fripţi îl îmbolnăvea mai tare, aşa că ţinea ochii închişi, să nu le mai vadă, dar nu avea ce să facă cu mirosurile ce se uneau în aerul stătut cu cel de lumânări din seu de oaie şi-i râcâiau stomacul, şi i-l amestecau, şi i-l urcau spre piept, şi atunci înghiţea greu în sec, să-şi ducă tot acest ghem înapoi, doar că el părea tot mai hotărât să iasă, şi se gândi dacă se cuvine să vomite în casă ori să se ceară până afară, şi dădu să scoată un sunet, dar pe gura deschisă stomacul fu mai iute decât vorba, încât îşi bulbucă scurt ochii, icni şi vărsă direct pe duşumele gurile de vin băute de când era în casa pârcălabului...
 
... Newcomb îşi clăti gura cu puţină băutură, scuipă de câteva ori în oală şi făcu semn de mulţumire, arătând falca umflată şi că nu se simte bine din pricina ei.
 
Andrunache porunci să i se aducă de la cuhnii o mână de pătrunjel crud şi un boţ de sare, făcu iute în palmă un rostogol verde din ele şi i-l întinse străinului.

—    Bagă-l în ureche şi-ţi trece, îi spuse, arătând prin semne cum trebuie să procedeze.

Englezul pricepu, luă cocoloşul, mulţumi şi-l ascunse cu-n zâmbet strâmb sub fularul ce-i lega falca, în urechea din zona beteagă.

—    Cum te-ai pornit în lume, că nu prea ştii să te grijeşti, se-ntrebă Andrunache mai mult pentru sine, dar nu apucă să-şi răspundă.

Uşa se dădu de perete, iar în cameră intrară două slugi ce se chinuiau să târâie un munte de popă, scufundat în greu şi dulce somn, şi-l lepădară cu icnete pe laviţă, lângă străin.

Sutana, odată neagră, purta pe ea semnele glodurilor prin care aţipea când îl ologea vinul în târg şi nu mai putea ajunge până acasă. Pieptul era năclăit şi de băutură, dar şi de ce-i mai cădea din gură când hulpăvea la mesele creştinilor de-l...
 
CUPRINS:
 
1.    Vremurile    
2.    Deşteptarea 
3.    Mârzacul    
4.    Spaime    
5.    Drumul    
6.    Norocul    
7.    Alaiul   
8.    Steaua  
9.    Poprirea   
10.  Hep, hep!   
11.  Pitpalac   
12.  Morunul    
13   Mailul    
14.  Slujba

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0575 sec