Inteligenta culinara

Inteligenta culinara
Preț: 35,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 272
Format: 15x22

DESCRIERE

Inteligenta culinara. Arta de a manca sanatos (si cu adevarat bine) - Peter Kaminsky

 
... toţi avem capacitatea de a înţelege gustul. Dezvoltarea acestei aptitudini duce la un mod de a mânca mai plăcut şi mai sănătos — o soluţie superioară celei de a ne abţine de la mâncare şi a număra caloriile sau de a ceda controlul unui specialist în nutriţie, urmând fără şovăire un regim de slăbire standardizat.
 
Un astfel de plan de bătaie detaliat pentru scăderea în greutate este, cel puţin pentru mine, un impediment în urmarea multor diete.
 
Una îmi poate cere: „In ziua a patra, mănâncă la prânz: o felie de pâine prăjită integrală, piept de curcan şi avocado, ceai verde şi, ca desert, afine cu o lingură mare de iaurt degresat.“
 
Reacţia mea: mai bine mor de foame! Nu pentru că aş avea obiecţii faţă de pâinea integrală. Sau faţă de pieptul de curcan... Ei bine, aş putea avea o nemulţumire în ce priveşte carnea unor curcani comercializaţi sub anumite mărci, fiindcă deseori au textura salamului de Bologna feliat şi mirosul puternic de chimicale al unui Burger King Whopper.
 
De asemenea, avocado mi se pare un fruct foarte bun, iaurtul e cremos, lucru întotdeauna plăcut, şi nu am nimic împotriva fructelor de pădure. Atunci, care este problema? Mă deranjează faptul că majoritatea dietelor nu lasă loc şansei de a descoperi lucruri noi şi nici inspiraţiei spontane.
 
Cum aş putea să ştiu ce voi avea poftă să mănânc în ziua a patra, sau a cincea, sau a şasea a dietei impuse?
 
Desfăşurarea unui plan de alimentaţie precum a unui itinerar dintr-un pachet de servicii turistice îmi înlătură una dintre cele mai stimulatoare plăceri ale mesei. întrebarea este: „Ce mi-ar plăcea să mănânc acum?“ Nu peste două zile sau peste o săptămână, ci acum.
 
In mod firesc, orice dietă limitată în felul acesta rigid e greu de urmat pe termen lung, nefiind deloc distractivă. A consuma ce-ţi spune altcineva să mănânci te poate ajuta să slăbeşti la început, dar este puţin probabil că te va ajuta să te şi menţii la greutatea dobândită.
 
Modul în care mănânci şi cel în care te gândeşti la mâncare — pe termen lung — sunt cei mai fideli aliaţi ai tăi. Desigur, trebuie să iei câteva hotărâri cu privire la ce să nu mănânci, dar odată parcurşi aceşti paşi, alimentaţia sănătoasă se poate transforma în căutarea plăcerii şi experimentarea la maximum a gustului.
 
Trebuie să-ţi pui imaginaţia la lucru, să-ţi conştientizezi dorinţele şi să posezi informaţiile culinare necesare pentru a lua decizii care să te satisfacă în momentul de faţă, întrucât orice dietă este bună numai în măsura in care este bună şi următoarea ta masă, iar următoarea ta masă va fi bună în măsura capacităţii tale de a alege alimentele potrivite.
 
Primul punct pe ordinea de zi: să învăţăm să înţelegem gustul. La începutul carierei mele de critic culinar, am simţit că trebuie să fac o treabă mai bună în privinţa descrierii gustului. Dar, ca mulţi alţi jurnalişti de gen, am căzut în capcana folosirii unor termeni generali în prezentarea savorii alimentelor.
 
„Pământos“, „îndrăzneţ“, „delicat“, „lemnos“, „sărat“, „afumat“, „strălucitor“ — iată câteva cuvinte întrebuinţate în mod curent de scriitorii pe teme culinare pentru a transmite ce gust are un anumit preparat.
 
Deşi aceşti termeni conturează o idee generală, nu-ţi spun prea multe despre experienţa unui fel de mâncare în special. Sparanghelul poate avea un gust „pământos“, la fel şi trufele sau morcovii. Şi totuşi, vorbim de gusturi extrem de diferite.
 
E posibil să remarci aroma intensă de roşii într-un fel de mâncare şi prezenţa abundentă a usturoiului într-altul. Dar ce gust are roşia sau usturoiul? Descrierea lor în sine nu-i spune cititorului prea multe, dincolo de ceea ce poate bănui cu uşurinţă parcurgând o listă de ingrediente.
 
Poate fi mult mai folositoare — sau cel puţin instructivă — o descriere a gustului unei roşii din care afli că este acrişoară, aciditatea fiind însă echilibrată de dulceaţă, că are umami sau că pulpa ei zemoasă posedă o textură la fel de fină ca a unui, să zicem, rasol de vită înăbuşit îndelung.
 
De regulă, criticii culinari nu intră în profunzimea raţiunii gustului de bază al unui fel de mâncare. Ca să fim corecţi, nici n-au Ioc pentru astfel de speculaţii într-un articol de nouă sute de cuvinte, adică maximumul de cuvinte acceptat la vremea când am început eu să scriu recenzii; în spaţiul online, articolele culinare trebuie să fie deseori şi mai scurte...
 
 
CUPRINS:
 
Mulţumiri   
 
Capitolul 1
Destinul meu profesional    
 
Capitolul 2
Puterea minţii asupra corpului    
 
Capitolul 3
Totul începe cu ingredientele    
 
Capitolul 4
Bazele aromei. Elementele gustului    
 
Capitolul 5
Bucuria de a găti  
 
Capitolul 6
Micul dejun, prânzul, cina (şi toate celelalte dintre ele)  
 
Capitolul 7
In călătorie   
 
Capitolul 8
Ghid practic pentru mesele la restaurant    
 
Concluzie. Simplitatea este un dar   
Paisprezece reţete    
 
Index 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0359 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.