Stalin si savantii - Simon Ings

Stalin si savantii - Simon Ings
Preț: 60,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-006-193-9
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 562
Format: 13x21

Scrie o recenzie!

*
?
Completați numele sau diminutivul dumneavoastră
?
Adresa dvs de e-mail, câmp opțional. Completați dacă doriți să primiți prin e-mail eventualele replici/răspunsuri.
*
?
Scrieți un titlu relevant pentru review-ul dvs, folosind cuvinte reprezentative pentru descrierea produsului care urmează să o faceți.
*
?
Textul review-ului, vorbiți la obiect, oferiți câte mai multe detalii.
*
1 2 3 4 5
?
Acordați o notă produsului (în funcție de caracteristici, raport preț/calitate, etc.): de la cinci stele, dacă sunteți foarte mulțumit, până la o stea, dacă sunteți foarte nemulțumit.
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

DESCRIERE

Stalin si savantii - Simon Ings

 
Stalin si savantii este un reper obligatoriu pentru cei care vor sa inteleaga mecanismul prin care ideea de cunoastere stiintifica si dezvoltare tehnologica a fost distorsionata si subminata timp de decenii in Uniunea Sovietica, totul in slujba celui mai ambitios experiment de inginerie sociala pe care l-a cunoscut vreodata lumea. - Washington Pos
 
Din carte:
 

... funcţionarea Comitetului Literar al Frăţiei din Sankt Petersburg, pregătind materiale de citit şi liste cu cărţile ce trebuiau citite şi înfiinţând biblioteci de unde aceste cărţi puteau fi împrumutate.

Vernadski nu a fost singurul care şi-a găsit aleasa inimii la aceste întruniri intelectuale. Dar cei din Frăţie puteau fi şi groaznic de nesuferiţi: căsătoria lui Vladimir cu Natalia Stariţkaia, de la care nu au lipsit redingotele, rochia de mireasă, invitaţiile tipărite şi o orchestră, a fost boicotată de abstinenţii lui prieteni.

Vernadski, care era mineralog, venise să studieze la Universitatea din Sankt Petersburg la momentul oportun. Mendeleev, Butlerov şi Dokuceaev erau mentorii lui.

Vasili Vasilievici Dokuceaev, care era titularul catedrei de mineralogie, l-a trimis pe Vernadski în misiuni ştiinţifice fascinante, exotice şi uneori primejdioase, în diferite colţuri ale Imperiului Rus.

Alexandr Mihailovici Butlerov era unul dintre pionierii chimiei moderne. Cu mai bine de zece ani înainte ca Becquerel să descopere radioactivitatea în Franţa, în 1896, Butlerov sugerase că atomul se putea divide, iar Vernadski a fost martor la discuţiile aprinse dintre el şi Mendeleev pe această temă. ] Dmitri Ivanovici Mendeleev formulase tabelul periodic al elemen-telor. Când el ţinea prelegeri, sălile erau ticstite de oameni.

Ascultându-l, „pătrundeam într-o lume nouă şi minunată... ca şi cum ne-am fi smuls din strânsoarea unei menghine puternice. De la aceşti oameni, Vernadski a dobândit viziunea unei lumi în continuă mişcare, cu elementele curgând şi împletindu-se prin scoarţa terestră, de-a lungul epocilor geologice.

Ca toţi tinerii din generaţia sa, Vernadski a plecat să-şi continue studiile în străinătate. El a mers la universitatea din Napoli şi a studiat cu renumitul cristalograf de talie mondială Arcangelo Scacchi, doar pentru a descoperi că bătrânul era total măcinat de senilitate.

A plecat apoi la Miinchen, unde a lucrat în laboratorul mineralogu-lui Paul Groth. Din scrisorile sale ştim că Vernadski a avut parte de..

.........

... după ce Nicolae I a murit, în 1855, noul guvernământ a încercat să mai îndulcească regimul impus de el. La Kiev, studenţii polonezi entuziasmaţi au mărşăluit pe străzi în costume naţionale. La Kazan, studenţii au purtat blănuri de animale.

La Moscova şi Sankt Petersburg, au început să poarte costume ţărăneşti, spre a-şi arăta solidaritatea cu şerbii care urmau să fie eliberaţi curând.

Ingrozit de ceea ce declanşase, guvernul a crescut imediat taxele de şcolarizare, a interzis adunările studenţeşti şi a reintrodus toate vechile reguli cu privire la comportament şi uniformă. Această nouă represiune a durat decenii întregi.

Organizaţiile conduse de studenţi, „sălile de lectură, cantinele, teatrele, sălile de concerte sau bal, orice întâlnire fără un caracter academic" au fost interzise - şi Doamne fereşte dacă vreun student manifesta „vreun semn de aprobare sau dezaprobare la prelegeri" Pedepsele includeau avertismente, consemnarea în karţer (închisoarea universităţii) până la patru săptămâni, suspendarea şi exmatricularea...

 

CUPRINS:

 

Lista ilustraţiilor            
Prefaţă                      
Prolog: Contopiri (1856-1905)          


PARTEA INTAI: control (1905-1929)
1    Erudiţi          29
2    Revoluţionari         47
3    Antreprenori           77
4    Muncitori         91
5    Explorând mintea         . 109
6    înţelegând evoluţia       138
7    Modelând omenirea       168

PARTEA A DOUA: PUTERE (1929-1941)
8    „Luând cu asalt fortăreaţa ştiinţei"       191
9    Excentrici                  210
10    întâietatea practicii       225
11    Kooperatorka          243
12    Marele protector           264
13    „Legături fasciste"         293
14    Politici de birou    .. 311
15    „Vom merge la rug"      321


PARTEA A TREIA: DOMINATIE (1941-1953)
16    „Hoituri norocoase"         341
17    „Pot să merg la reactor?"    356
18    „Cum de a îndrăznit cineva să îl insulte pe tovarăşul Lîsenko?"

 

............

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0377 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.