Tratat de psihologia personalitatii

Preț: 59,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-719-538-5
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 472
Format: 16x23
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Tratat de psihologia personalitatii - Mihai Anitei, Mihaela Chraif, Vlad Burtaverde, Teodor Mihaila

 
... tratatul de față propune o abordare exhaustivă asupra personalității, analizând acest concept din perspectiva curentelor semnificative ale psihologiei moderne, dar și din unghiul geneticii și neuroștiințelor, al psihopatologiei și teoriilor organizaționale.
 
Tratatul înfățișează în primele capitole teoriile de bază ale personalității: de la psihanaliză, cognitivism și behaviorism la abordarea centrată pe "trăsăturile de personalitate" (incluzând instrumentele Big Five și 16-PF).
 
În continuare, sunt explicate relațiile dintre personalitate și profesie din perspectiva psihologiei organizaționale, cu accent pe leadership, performanță și stresul profesional...
 
Din carte:
 
Extraversia, deschiderea, agreabilitatea şi performanţa în muncă

Ceilalţi trei factori de personalitate - extraversia, deschiderea şi agrea bilitatea — s-au dovedit a fi predictori doar pentru anumite categorii profesionale sau pentru diferitei activităţi relaţionate cu performanţa în muncă, însă nu sunt predictori ai performanţei generale, indiferent de domeniul de activitate.
 
Chamorro-Premuzic şi Fumham (2005) afirmă că extraversia este un predictor pozitiv al nivelului salarial şi al potenţialului managerial.
 
De asemenea, aceiaşi autori afirmă că dimensiuni ale extra-versiei precum dominanţa şi sociabilitatea sunt predictori semnificativi ai nivelului salarial, iar dimensiunii prietenie este un predictor semnificativ pentru performanţa generală.
 
Barrick şi Mount (1991) au demonstrat că extraversia prezice pozitiv performanţa la locurile de muncă ce presupun relaţionare interpersonală, în special în vânzări şi în funcţiile de conducere.
 
Costa (2006) a identificat existenţa unei relaţii pozitive între extraversie şi exprimarea orală, precum şi între extraversie şi flexibilitate drept criterii de performanţă la locul de muncă. Ployhart, Lim şi Chan (2001) au identificat că extraversia este un predictor al performanţei militare.
 
Deschiderea spre experienţă s-a dovedit a fi un predictor pozitiv pentru cei care lucrează în instruirea de personal (Barrick şi Mount, 1991).
 
Tot cu privire la deschiderea spre experienţă, Costa (2006) afirmă că există o relaţie pozitivă între deschidere şi criteriile de performanţă exprimare orală şi scrisă şi o relaţie negativă între deschidere şi respectarea regulilor de servicu.
 
Astfel, persoanele curioase, imaginative şi creative pot fi performante la locuri de muncă ce implică exprimare orală şi în scris, însă pot fi subperformante la locurile de muncă ce presupun rutină şi existenţa unor proceduri de lucru foarte stricte.
 
De asemenea, Ployhart, Lim şi Chan (2001) au demonstrat că deschiderea spre experienţă este un predictor pozitiv pentru performanţa cadrelor militare.
 
In final, agreabilitatea s-a dovedit că nu corelează nici pozitiv, nici negativ cu performanţa în muncă.
 
Totuşi, Judge et al. (1999) au sugerat că persoanele cu un nivel ridicat la factorul agreabilitate vor avea succes în munca de echipă şi în activităţile ce solicită colaborare (citaţi în Chamorro-Premuzic şi Furnham, 2005), însă aceasta este doar o ipoteză a autorilor, relaţia nefiind dovedită în studiul realizat de aceştia.
 
Ca şi in cazul extraversiei, Barrick şi Mount (1991) au presupus că agreabilitatea prezice performanţa în posturile ce presupun relaţionare interpersonala întrucât ambele trăsături sunt trăsături ce vizează comportamentul social,
însă în cazul agreabilităţii s-a dovedit că aceasta prezice performanţa doar în cazul funcţiilor de conducere, nu şi în posturile ce implică activităţi specifice vânzărilor...
 
 
CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte

Partea întâi Introducere în conceptul de personalitate
Capitolul  1. Scurt istoric al conceptului de personalitate
Capitolul  2. Definirea personalității

Partea a doua Teoriile personalității
Capitolul  3. Teoria biologică a personalității
Capitolul  4. Teoria genetică și enviromentală a personalității
Capitolul  5. Teoria evoluționistă a personalității
Capitolul  6. Teoria psihodinamică a personalității
Capitolul  7. Teoria umanistă a personalității
Capitolul  8. Teoria comportamentală a personalității
Capitolul  9. Teoria cognitivă a personalității
Capitolul 10. Teoria trăsăturilor de personalitate

Partea a treia Personalitate și profesie
Capitolul 11. Personalitatea și performanța în muncă
Capitolul 12. Personalitate și atitudini, comportamente organizaționale
Capitolul 13. Personalitate și leadership
Capitolul 14. Personalitatea și stresul ocupațional
Capitolul 15. Personalitatea modală

Partea a patra Personalitate și comportament
Capitolul 16. Personalitate și diferențe interculturale
Capitolul 17. Personalitate și comportament social
Capitolul 18. Personalitate și sexualitate
Capitolul 19. Tulburările de personalitate
Capitolul 20. Personalitate și comportament alimentar
Capitolul 21. Personalitate și comportament proactiv/agresiv

Partea a cincea Evaluarea personalității
Capitolul 22. Elemente de bază în măsurarea psihologică
Capitolul 23. Evaluarea personalității

Referințe bibliografice
 
 
 
 
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0129 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.