Triunitatea Dumnezeirii

Triunitatea Dumnezeirii
Preț: 15,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2019
Pagini: 120
Format: 14x20
Categoria: Crestinism

DESCRIERE

Triunitatea Dumnezeirii - Florin Laiu

 
Dumnezeirea Fiului şi mântuirea

 Adventiştii antitrinitarieni, preluând firul logic al teologi-Pionierilor, obiectează că, dacă Christos ar avea o natură divină exact ca a Tatălui, dacă ar fi fost etem-preexistent, fără început, ar avut o nemurire naturală care nu I-ar fi permis să moară. Acest  raţionament este inacceptabil, deoarece se poate pune contra-în-trebarea: Oare dacă ar fi fost pus pe cruce un înger, ar fi putut el muri? Există metode omeneşti prin care măcar un înger, sau cel puţin un demon să fie lichidat? Numai Dumnezeu poate distruge o creatură, fie ea şi supraomenească, spirituală, în timp ce omul, pe cruce, putea ucide numai fiinţa umană.

Fiul lui Dumnezeu a putut muri nu pentru că ar fi avut o dumnezeire mai puţin nemuritoare, ci pentru că S-a întrupat ca om, trăindu-Şi viaţa aceasta în trup omenesc, dar şi în conştiinţă umană, implicând minte şi capacităţi omeneşti (cf. Luca 2: 52; Matei 24: 36; Marcu 13: 32). Calităţile Lui supranaturale au fost înzestrări ale Duhului Sfânt.
 
Ca Dumnezeu, odată cu întruparea a renunţat la Sine, adică la persoana Sa şi la privilegiile maiestăţii Sale. Dar nu era posibil să renunţe la natura Sa, la existenţa Sa divină, deoarece dumnezeirea (natura divină) este increabilă, intransferabilă, inviolabilă, invulnerabilă şi inextirpabilă. Dumnezeirea nu se poate naşte, nu poate suferi modificări, nu poate fi ucisă şi nu se poate sinucide.

Realizarea unităţii indisolubile între Dumnezeire şi umanitate, în persoana lui Iisus, depăşeşte orice teologizare, revelaţie mistică sau raţiune. O acceptăm prin credinţă. Cât priveşte însă imortalitatea naturală a naturii divine în legătură cu jertfa lui lisus, următoarele afirmaţii ar trebui să facă mai prudent orice adventist...
 
CUPRINS:
 
Introducere   
1.    Dumnezeirea în religiile abraamice  
1. 1. In iudaismul rabinic        
1. 2.  In islam    
1. 3.  In creştinism    
1. 3. 1.    Mărturisirea „ortodoxă" (trinitariană)    
1. 3. 2.    Confesiuni „heterodoxe" (nontrinitariene)    
2.    Concepţia despre Dumnezeire în istoria adventistă sabatariană
2. 1.    Dezvoltarea doctrinei despre Dumnezeu în istoria AZS   
2. 2.    Aventura antitrinitariană a înaintaşilor noştri   
3.    Recuperarea doctrinei Trinităţii în adventism   
3. 1.    Studiul lui Samuel Spear 
3. 2.    Afirmaţiile lui E. G. White şi ale apropiaţilor ei   
3. 3.    Doctrina despre Dumnezeu şi punctele distincte adventiste 
3. 4.    Declaraţii trinitariene ale bisericii    
4.    Antitrinitarianismul ca erezie opusă adventismului oficial   
5.    Obiecţiile antitrinitariene şi răspunsul nostru  
5. 1.    Siboleturi antitrinitariene contemporane
 
............

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0322 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.