Alimente pentru o viata sanatoasa - Ghid de preventie si terapeutica

Preț: 19,90 RON
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-675-907-9
Anul publicării: 2010
Pagini: 350
Format: 17x24

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

...''Alimente pentru o viata sanatoasa - Ghid de preventie si terapeutica''


După cum afirma medicul grec Hipocrat, în secolul al IV-lea î. Hr., alimentele trebuie să fie şi medicamente, iar medicamentele să vină din alimentele noastre.

Mai mult decât un rol funcţional, alimentele ne ajută să ne menţinem sănătatea şi chiar să prevenim apariţia bolilor.

Societatea modernă este din ce în ce mai preocupată de rolul nutriţiei, mai ales având în vedere dificultatea alegerii unui mod de hrănire adecvat şi apariţiei bine cunoscutelor E-uri – fitochimicele de sinteză industrială –, multe dintre ele foarte nocive.

Cartea de faţă vă prezintă detaliat rolul alimentelor şi al substanţelor considerate esenţiale pentru menţinerea sănătăţii.

Autorii sunt două personalităţi în domeniul nutriţiei – prof. dr. Gh. Mencinicopschi (specialist în alimentaţie şi nutriţie umană, directorul Institutului de Cercetări pentru Chimie Alimentară) şi prof. dr. G. Puia Negulescu (specialist în nutriţie comparativă, membru al Societăţii Americane de Chimie).

…din carte:

…culorile galben, rosu, albastru si negru sunt de fapt fitochimice cu rol activ in metabolismul organismului uman, unele dintre ele esentiale, mai importante decat hrana insasi. Este cazul vitaminelor sau al precursorilor vitaminici…

…cruciferele utilizate cel mai mult in alimentaţie: broccoli, varza
de Bruxelles sau varza albă obişnuită.

Cercetătorii au devenit interesaţi de potenţialul preventiv al acestora in anumite tipuri de cancer cand s-a constatat că raţiile bogate in crucifere au fost asociate cu scăderea incidenţei cancerului.

…barbaloina sau aloina se găseşte in planta Aloe vera, are efect laxativ
asupra colonului ascendent, stimulează uterul şi poate provoca
avortul.

Folosită incă din Antichitate pentru vindecarea arsurilor de piele
şi a ulcerelor dermice, are de asemenea efect antihelmintic, insă poate
provoca gastrite, diaree sau chiar nefrite.

Este considerată planta minune universală şi a fost cultivată incă
din Antichitate. Alexandru Macedon a avut culturi pe zeci de hectare,
gelul de aloe fiind folosit in tratamentul plăgilor soldaţilor in campaniile
militare.

Folosită mai tirziu de cavalerii cruciaţi pentru formarea unei poţiuni
benefice impreună cu vinul de palmier şi cu seminţele de canepă, botezată
„Elixirul de Jerusalem“, asigura forţa şi vigoarea de a rezista la zile
lungi de post şi la manuirea echipamentului militar, in special a unei
săbii lungi şi deosebit de grele ce nu mai poate fi folosită cu uşurinţă,
astăzi, de cavalerii timpurilor noastre.


CUPRINS:

Capitolul 1.

Alimente functionale si nutraceutice
Carotenoizi
Fibre vegetale
Acizi grasi esentiali polinesaturati
Fenoli
Steroli vegetali
Prebiotice sau probiotice
Fitoestrogeni vegetali

Capitolul 2.

Substante fitochimice: definitie, componenta si structura

1. Flavone: carotenoizi terpenici
Digestia si metabolizarea carotenoizilor. Activitatea antioxidanta. Activitatea in biofizica si biochimismul ocular. Activitatea intracelulara si activitatea in sistemul imunitar. Prevenirea bolilor tumorala si cardiovasculare. Suplimente alimentare cu carotenoizi.
2. Flavone: non-carotenoizi terpenici
3. Acizi organici
4. Polifenoli
Polifenoli flavonoizi. Polifenoli non-flavonoizi.
5. Tiosulfonati si glucozinolati
6. Antrachinone
7. Clorofila
8. Fitosteroli
9. Fitoestrogeni
10. Alte fitochimice putin studiate
11. Fibre alimentare: definitie, structuri, rol functional
12. Resurse de fitochimice, substante active si culori

Capitolul 3.
Arome, fructe si plante aromate
Scortisoara. Cuisoare. Boabe de cacao. Menta. Vanilie. Busuioc. Anason si fenicul. Curcuma. Mustar. Usturoi. Hrean. Pelin. Caper. Sofran. Dafin. Mac. Cimbru de vara si cimbru peren. Tarhon. Ardei paprika si ardei iute de Cayenne. Chimen, chimion si chimen negru. Coriandru.
Piper negru, piper verde si piper alb. Nucsoara. Frunze de curry. Oregano. Ghimber. Ienibahar. Rozmarin. Susan. Telina. Leustean. Marar. Patrunjel. Salvie. Ienupar. Cafea. Lamaie. Portocala. Banana. Hasmatuchi. Sumac. Cais. Mar. Par. Prun. Strugure. Capsuni.

Capitolul 4.
Aditivi alimentari
Aditivi alimentari (E-uri) cu grad ridicat de risc mutagen si teratogen.
Aditivi alimentari cu grad mediu de periculozitate.
Aditivi alimentari fiziologici, lipsiti de risc patogen.

Bibliografie

Index: Plante si fructe aromate

Index:

Substante fitochimice si rolul lor functional


Autori: George Puia, Gheorghe Mencinicopschi

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0215 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.