Piata si turnul. Retele, ierarhii si lupta pentru putere

Preț: 60,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 440
Format: 16x23

DESCRIERE

Piata si turnul. Retele, ierarhii si lupta pentru putere - Niall Ferguson

 
... indiferent dacă este vorba despre cultele din Roma antică, despre dinastiile Renaşterii sau despre Facebook, Piaţa şi turnul spune povestea ascensiunii, decăderii şi a noii ascensiuni a reţelelor şi ne arată cum teoriile legate de acestea pot schimba felul în care privim trecutul şi viitorul...
 
Fragmente:
 
... deplângând „halul de degradare la care a ajuns lumea islamului”, Oppenhieim critica aspru imperiile Antantei într-o broşură din 1915 care era evident menită a fi difuzată pe scară largă. în India, Egipt şi Sudan, „sute de milioane de musulmani” căzuseră „în ghearele duşmanilor lui Dumnezeu, păgânii englezi”.
 
Maghrebienii fuseseră subjugaţi de francezi, aceşti „duşmani ai Domnului şi ai Apostolului său”. Musulmanii din Crimeea, Caucaz şi Asia Centrală trudeau sub cnutul ţarist. Italienii îi oprimau pe adepţii Sanusîah, un ordin şi trib sufit din Tripoli.
 
Venise timpul ca toţi aceşti musulmani să riposteze. Oppenlieim şi colaboratorii săi au publicat numeroase broşuri pe acest subiect în mai multe limbi.

Insă germanii nu s-au mulţumit doar cu propaganda scrisă. în 1915, îmbrăcat în beduin, Oppenhieim a pornit din Damasc ca să-şi răspândească mesajul în zona rurală a Siriei, ajungând tocmai până în Peninsula Sinai şi împrejurimile Medinei.
 
Protejatul său Carl Priifer a căutat să aţâţe sentimentele antibritanice în Egipt. Maiorul Friedrich Klein a fost trimis în sudul Irakului ca să se întâlnească cu mujtahizii şiiţi din Karbală şi An Najaf. Consulul Wilhelm Wassmuss a făcut eforturi similare în Iran.
 
Edgar Probster, consulul german din oraşul marocan Fes, a fost trimis cu un submarin să-l convingă pe şeicul ordinului Sanusîah să opună rezistenţă armată împotriva Antantei şi, în cadrul unei a doua expediţii, să determine şi triburile marocane hiba şi suss să facă acelaşi lucru.
 
Au existat chiar şi misiuni germane în Sudan şi Cornul Africii. Cea mai ambiţioasă dintre toate a fost expediţia în Afganistan condusă de Oskar Ritter von Niedermayer, un ofiţer de artilerie bavarez care călătorise mult în Orient, şi de Werner Otto von Hentig, un diplomat care activase la Beijing, Constantinopol şi Teheran.
 
Scopul lor era să-l convingă pe regele afgan, Amir Habibullah, să declare independenţa deplină faţă de influenţa britanică şi să intre în război de partea Puterilor Centrale. însoţit de un grup de turci conduşi de căpitanul Kăzim Orbay, trei revoluţionari indieni şi mai mulţi membri ai unor triburi paştuni, Niedermayer şi Hentig au ajuns la Kabul pe 7 septembrie 1915.
 
Ultima componentă a strategiei germanilor a fost un efort susţinut de a-i câştiga de partea lor pe prizonierii de război musulmani din cadrul armatelor Antantei, care au fost adunaţi într-un lagăr special numit Halbmondlager (Lagărul Semiluna) din Wiinsdorf - unde s-a construit prima moschee din Germania, o structură de lemn elaborată având ca model Cupola Stâncii din Ierusalim.
 
De asemenea, peste tranşeele despre care se ştia că adăpostesc trupe coloniale franceze au fost aruncate manifeste precum cel scris de un dezertor algerian, locotenentul Boukabouya. Soldaţii germani au fost instruiţi să strige peste no man’s land în arabă: „De ce luptaţi împotriva noastră? Noi suntem fraţii voştri, suntem tot musulmani, ca şi voi!

Nici aceste eforturi nu erau sortite eşecului. Este adevărat că Wagenheim bănuia că apelul sultanului-calif avea să „convingă doar vreo câţiva musulmani să se urnească de lângă căldura vetrei”. însă planurile lui Oppenlieim nu pot fi respinse ca simple „fabulaţii”.
 
Ca instrument de mobilizare a diverselor grupuri din interiorul Imperiului Otoman, chemarea la jihad a fost în multe sensuri un succes. „Dacă inamicii noştri doresc să ne spurce glia cu picioarele lor jegoase”, îi scria Enver lui Nakibzade Talib Bei din Basra pe 10 august 1914, „sunt convins că onoarea şi forţa islamice şi otomane îi vor nimici”.
 
Acest lucru s-a dovedit a fi adevărat. S-ar putea considera că invazia britanică nereuşită de la Gallipoli ar fi avut succes dacă Imperiul Otoman ar mai fi fost „bolnavul Europei”. Religia a fost cu siguranţă unul dintre lucrurile care le-au ridicat moralul turcilor în această campanie sângeroasă...
 
CUPRINS:
 
Lista ilustraţiilor alb-negru  
Lista ilustraţiilor color    
Prefaţă. Istoricul conectat în reţea  

Partea I. Introducere: reţele şi ierarhii
1.    Misterul Ordinului Illuminati    
2.    Epoca noastră, epoca reţelelor    
3.    Reţele, peste tot reţele    
4.    De ce ierarhii?    
5.    De la şapte poduri la şase trepte 
6.    Legături slabe şi idei virale    
7.    Varietăţi de reţele 
8.    La răscruce de reţele   
9.    Şapte observaţii   
10.    Illuminati iluminaţi   

Partea a II-a. împăraţi şi exploratori
11.    Scurtă istorie a ierarhiei    
12.    Prima epocă a reţelelor    
13.    Arta afacerilor în Renaştere    
14.    Descoperitorii   
15.    Pizarro şi incaşii 
16.    Când Gutenberg l-a întâlnit pe Luther 

Partea a III-a. Scrisori şi loji
17.    Consecinţele economice ale Refonnei   
18.    Schimburile de idei    
19.    Reţele ale Iluminismului    
20.    Reţele ale revoluţiei
 
Partea a IV-a. Restaurarea ierarhiei
21.    Roşu şi Negru    
22.    De la mulţime la tiranie    
23.    Ordinea restabilită   
24.    Casa de Saxa-Coburg-Gotha  
25.    Familia Rothschild    
26.    Reţele industriale    
27.    De la pentarhie la hegemonie    
 
Partea a V-a. Cavalerii Mesei Rotunde
28.    Viaţa în imperiu   
29.    Imperiul   
30.    Taipinii   
31.    „Chinezii trebuie să plece”   
32.    Uniunea Sud-Africană    3
33.    Apostolii    
34.    Armaghedon
 
............ ... ......

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0155 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.